Cofnij Email Link
+ servings
5 na 1 głos

Kompot z suszu

Wigilijny kompot z suszu to obowiązkowa potrawa na wigilijnym stole. Pyszne suszone owoce z dodatkiem cynamonu i orzeźwiającej skórki pomarańczowej sprawiają, że ten kompot jest przepyszny.
Porcje 3 litry
Całkowity czas przygotowania 2 godziny

Składniki

  • 500 g suszonych owoców gruszki, morele, jabłka, śliwki w równych proporcjach
  • 4 litry wody
  • 3 laski cynamonu
  • otrarta skórka z 1 pomarańczy

Kroki

  • Owoce włóż do dużego garnka i zalej wodą. Przykryj pokrywką i odstaw na noc, żeby owoce napęczniały.
  • Następnego dnia dodaj do owoców cynamon i zagotuj. Gotuj kompot pod przykryciem przez 25-30 minut. Owoce powinny być miękkie, ale nie powinny się rozpadać.
  • Pod koniec gotowania dodaj skórkę z pomarańczy.
  • Odstaw kompot do wystygnięcia.
  • Gdy kompot postoi, stanie się jeszcze bardziej esencjonalny. Jeśli smak będzie zbyt intensywny, rozcieńcz napój przegotowaną wodą.
Posiłek: napoje
Kuchnia: polska, tradycyjna
Słowo kluczowe: kompot, kompot wigilijny, kompot z suszonych owoców, kompot z suszu, morele suszone, potrawy świąteczne, potrawy wigilijne, suszone owoce, suszone śliwki, wigilijny kompot z suszu