Cofnij Email Link
+ servings
Oceń jako pierwszy/a

Makaron faszerowany szpinakiem i ricottą

Makaron faszerowany szpinakiem i ricottą to pyszny pomysł na obiad z piekarnika.
Porcje 4 porcje
Całkowity czas przygotowania 1 godzina

Składniki

Farsz szpinakowy

  • 1 mała cebula pokrojona w drobną kostkę
  • 400 g szpinaku
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 250 g sera ricotta
  • 70 g startego parmezanu

Sos marinara (pomidorowy)

  • 400 g krojonych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 mała cebula pokrojona w drobną kostkę
  • ½ łyżeczki płatków chili
  • garść świeżej bazylii i oregano

Dodatkowo

  • oliwa
  • sól, pieprz
  • 250 g makaronu typu muszle np. lumaconi
  • parmezan do posypania

Kroki

Farsz szpinakowy

  • Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy. Dodaj cebulą i smaż do zmięknięcia.
  • Dodaj czosnek i po chwili dodaj szpinak. Gdy zmięknie, dopraw go solą i pieprzem, wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.

Sos pomidorowy

  • W rondlu rozgrzej 1-2 łyżki oliwy. Dodaj cebulę i smaż, aż będzie miękka.
  • Dodaj czosnek, a po chwili pomidory. Wrzuć płatki chili, świeże zioła, dopraw solą, pieprzem. Gotuj na małym ogniu, regularnie mieszając przez 20 minut.
  • Gdy szpinak będzie chłodny, wymieszaj go z ricottą i parmezanem.

Pozostałe kroki

  • W dużym garnku zagotuj wodę na makaron (pamiętaj, by ją posolić). Gdy się zagotuje, wrzuć makaron i gotuj ok. 6 minut - makaron powinien być jeszcze twardawy. Odcedź i przelej zimną wodą.
  • Wyjmij świeże zioła z sosu pomidorowego i przełóż go na dno formy, w której będziesz zapiekać makaron.
  • Faszeruj muszle farszem szpinakowo-serowym i układaj na sosie ciasno obok siebie.
  • Posyp startym parmezanem, wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (góra-dół) i piecz 20 minut.
Posiłek: obiad
Kuchnia: śródziemnomorska, włoska
Słowo kluczowe: jarski obiad, makaron, makaron faszerowany, makaron lumaconi, makaron z sosem, makaron ze szpinakiem i ricottą, obiad bez mięsa, obiad dla dwojga, obiad na dwa dni, obiad wegetariański, obiad z piekarnika, pomysł na letni obiad, pomysł na szybki obiad, prosty obiad, ricotta, rodzinny obiad, szpinak, włoski obiad, zapiekanka, zapiekanka makaronowa