Cofnij Email Link
+ servings
5 na 2 głosów

Aloo Gobi

Aloo Gobi to bardzo popularne danie kuchni indyjskiej, którego podstawowymi składnikami są ziemniaki (aloo) i kalafior (gobi).
Porcje 4 porcje

Składniki

  • 500 g ziemniaków
  • 1 kalafior (ok. 1 kg)
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry roztartych w moździerzu
  • łyżeczki kuminu
  • 2 łyżeczki garam masala
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • ½ łyżeczki płatków chili
  • 3 cm kawałek imbiru starty
  • świeża liście kolendry posiekane

Kroki

  • Kalafiora umyj i podziel na mniejsze części.
  • Ziemniaki obierz i również pokrój na mniejsze części.
  • Na głębokiej patelni rozgrzej masło i podsmaż przyprawy przez 2-3 minuty. Dodaj cebulę i czosnek. Smaż przez 2-3 minuty.
  • Włóż ziemniaki, dolej wody, tak by przykryły ziemniaki do połowy i gotuj pod przykryciem przez 8 minut.
  • Dodaj kalafiora i gotuj przez 8-10 minut, aż ziemniaki będą miękkie, a kalafior al dente.
  • Podawaj posypane siekaną kolendrą z ryżem, chlebkiem naan lub czapati.
Posiłek: kolacja, obiad
Kuchnia: indyjska, orientalna
Słowo kluczowe: curry, indyjskie curry, jarski obiad, kalafior, obiad bez mięsa, obiad dla dwojga, obiad dla rodziny, obiad jednogarnkowy, obiad na dwa dni, obiad wegetariański, orientalny obiad, pomysł na letni obiad, pomysł na szybki obiad, prosty obiad, szybki obiad, tani obiad, zdrowy obiad, ziemniaki