Cofnij Email Link
+ servings
5 na 1 głos

Deser z musem kajmakowym i jagodami

Deser z musem kajmakowym i jagodami to prawdziwa rozpusta! Delikatny i puszysty mus kajmakowy w towarzystwie kremu wiśniowego z mascarpone, jagód i kakaowych herbatników. Idealny deser na wyjątkowe okazje.
Porcje 2 porcje
Całkowity czas przygotowania 20 min.

Składniki

Mus kajmakowy

  • 200 g mascarpone
  • 250 g śmietany kremówki
  • 200 g masy kajmakowej

Krem wiśniowy

  • 150 g mascarpone
  • 100 g wiśni (mogą być mrożone)
  • 2 łyżeczki cukru pudru

Dodatkowo

  • 150 g owsianych ciasteczek kakaowych
  • 150 g jagód

Kroki

Mus kajmakowy

  • Schłodzoną śmietanę i ser mascarpone ubij na puszysty krem.
  • Dodaj masę kajmakową i ubij rózgą tylko do połączenia składników.

Krem wiśniowy

  • Zmiksuj mascarpone z wiśniami i cukrem pudrem na jednolitą masę.

Ułożenie

  • Ułóż deser w dużym pucharku lub szklance warstwami: pokruszone ciastka, mus kajmakowy, pokruszone ciastka, jagody, krem wiśniowy, pokruszone ciastka, mus kajmakowy, jagody, pokruszone ciastka.

Rady

Owoce powinny być rozmrożone przed przygotowaniem deseru i odcedzone z nadmiaru soku.
Posiłek: deser
Kuchnia: europejska, polska
Słowo kluczowe: angielski deser, deser czekoladowy, deser na święta, deser na walentynki, deser w pucharku, deser z jagodami, deser z kajmakiem, jagody, kajmak, masa kajmakowa, mus kajmakowy, na słodko, prosty deser, szybki deser, szybki deser bez pieczenia, szybki deser w pucharku, szybki deser z mascarpone