Cofnij Email Link
+ servings
5 na 19 głosów

Ciasto rafaello bez pieczenia

Ciasto rafaello bez pieczenia na herbatnikach to jeden z najprostszych i najpyszniejszych deserów, jakie możecie przygotować. Ciasto jest lekkie, mocno kokosowe i sprawdzi się na każdą okazję.
Porcje 16 porcji
Całkowity czas przygotowania 1 godzina

Sprzęt

  • 1 Forma do pieczenia o wymiarach 30 x 20 cm

Składniki

  • 2 opakowania herbatników typu petit beurre
  • 800 ml mleka
  • 2 budynie śmietankowe lub 1 śmietankowy i 1 kokosowy, bez cukru
  • 5 łyżek cukru
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej
  • szklanki wiórków kokosowych
  • 200 g masła w temperaturze pokojowej

Kroki

Budyń

  • Wymieszaj budynie, mąkę i cukier w 1 szklance mleka. Pozostałe mleko zagotuj.
  • Gdy mleko już się zagotuje dodaj do niego budynie i intensywnie mieszaj. Zdejmij z ognia i wymieszaj, aż masa budyniowa będzie gładka.
  • Przykryj garnek folią spożywczą (żeby nie zrobił się kożuch) i odstaw w chłodne miejsce do wystygnięcia.

Krem budyniowy

  • Miękkie masło utrzyj w mikserze na jasną, puszystą masę na wysokich obrotach.
  • Zmniejsz obroty na niskie/średnie (w zależności od miksera) i łyżka po łyżce dodawaj budyń. Zmiksuj całość na gładki, puszysty krem.
  • Pod koniec dodaj do kremu ½ szklanki wiórków kokosowych i wymieszaj.

Przekładanie

  • Formę o wymiarach 20×30 cm wyłóż papierem do pieczenia, by ułatwić sobie późniejsze wyjęcie ciasta. Spód wyłóż ciasteczkami.
  • Rozłóż krem na ciasteczkach, wyrównaj i ułóż kolejną warstwę ciasteczek. Na nich również rozłóż krem, przykryj kolejną warstwą herbatników i zakończ warstwą kremu.
  • Posyp pozostałą szklanką wiórków kokosowych i wstaw do lodówki na minimum 3 godziny (a najlepiej na całą noc).

Rady

  • Masło do kremu budyniowego musi być w temperaturze pokojowej, ale powinno samo taką temperaturę osiągnąć. Rozgrzewanie go w mikrofalówce czy w kąpieli wodnej może sprawić, że krem się nie uda.
  • Budyń, który dodajemy do ubitego masła, musi być wystudzony, ale cały czas powinien mieć temperaturę pokojową, aby krem się nie zważył. 
Posiłek: ciasto, deser
Kuchnia: europejska, polska
Słowo kluczowe: angielski deser, ciasta, ciasto, ciasto bez pieczenia, ciasto kokosowe, ciasto na lato, ciasto na święta, ciasto przekładane, ciasto rafaello, ciasto z budyniem, ciasto z kremem, deser na święta, kokos, proste ciasto, prosty przepis, rafaello, rafaello bez pieczenia, rafaello na herbatnikach, szybkie ciasto, wiórki kokosowe