Cofnij Email Link
+ servings
5 na 3 głosów

Popękane ciasteczka czekoladowe - chocolate crinkle cookies

Popękane ciasteczka czekoladowe, czyli chocolate crinkle cookies to idealne ciasteczka na święta. Są kruche z zewnątrz i mięciutkie w środku. Robi się je bardzo prosto, więc to idealny pomysł na wspólne, rodzinne pieczenia.
Porcje 25 ciasteczek
Całkowity czas przygotowania 2 godziny

Składniki

  • 60 g kakao
  • 200 g drobnego cukru do wypieków
  • 60 ml oleju
  • 2 duże jaja
  • 180 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • otarta skórka z 2 pomarańczy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 30 g cukru pudru
  • szczypta soli

Kroki

  • W mniejszej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, otartą skórkę z pomarańczy, przyprawy, kakao i sól.
  • Do większej miski wlej olej i wsyp cukier. Utrzyj na jasną masę.
  • Dodawaj do masy jajka, jedno po drugim, dokładnie ucierając po każdym jajku.
  • Dodaj sypkie składniki i wymieszaj do uzyskania jednolitego, gęstego ciasta.
  • Przykryj miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki na min. 1 godzinę.*
  • Wyjmij ciasto z lodówki i nastaw piekarnik na 190 stopni (góra-dół).
  • Formuj z ciasta nieduże kulki (wielkości orzecha włoskiego) i obtaczaj w cukrze pudrze. Układaj kulki w dużej odległości od siebie na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piecz przez 10 minut, studź na kratce.

Rady

*Ciasto może leżeć w lodówce do 24 godzin.
Posiłek: deser
Kuchnia: amerykańska, angielska
Słowo kluczowe: chocolate crinkle cookies, ciasta, ciasteczka, ciasteczka na święta, ciastka, ciastka czekoladowe, ciasto, ciasto czekoladowe, ciasto na święta, ciasto z czekoladą, crinkle cookies, czekolada, deser czekoladowy, popękane ciasteczka czekoladowe, popękane ciasteczke, proste ciasteczka, proste ciasto, prosty przepis, przepis na święta, słynne przepisy, szybkie ciasto