Przekrój bakłażana wzdłuż na pół i jeszcze raz na pół, a następnie pokrój w plastry. Cebulę i czosnek drobno posiekaj.
Pokrój halloumi w plastry o grubości ok 1½ cm.
Na patelni rozgrzej nieco oleju. Dodaj posiekaną cebulę i smaż na niedużym ogniu, aż zrobi się miękka.
Dodaj czosnek, bakłażana, słodką paprykę, wędzoną paprykę i kumin. Smaż przez 3-4 minuty.
Następnie dodaj pomidory, fasolę, sól, pieprz i bazylię. Wymieszaj i smaż przez 10 minut.
W międzyczasie nastaw piekarnik na 200 stopni (góra-dół).
Przełóż sos do żaroodpornego naczynia i ułóż na nim plastry halloumi. Skrop nieco oliwą, posyp oregano i wstaw do piekarnika. Piecz przez 30 minut, aż ser się zarumieni.
Podawaj z chrupiącym pieczywem lub ulubioną kaszą.