Cofnij Email Link
+ servings
5 na 6 głosów

Halloumi zapiekane po grecku

Halloumi zapiekane po grecku to wspaniały pomysł na prosty, jednogarnkowy obiad bez mięsa w stylu śródziemnomorskim.
Porcje 4 porcje
Całkowity czas przygotowania 1 godzina

Składniki

  • 400 g krojonych pomidorów
  • 1 puszka białej fasoli
  • 1 mały bakłażan
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 225 g sera halloumi
  • 1 łyżeczka kuminu
  • ½ łyżeczki wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól, pieprz
  • olej roślinny do smażenia

Kroki

  • Przekrój bakłażana wzdłuż na pół i jeszcze raz na pół, a następnie pokrój w plastry. Cebulę i czosnek drobno posiekaj.
  • Pokrój halloumi w plastry o grubości ok 1½ cm.
  • Na patelni rozgrzej nieco oleju. Dodaj posiekaną cebulę i smaż na niedużym ogniu, aż zrobi się miękka.
  • Dodaj czosnek, bakłażana, słodką paprykę, wędzoną paprykę i kumin. Smaż przez 3-4 minuty.
  • Następnie dodaj pomidory, fasolę, sól, pieprz i bazylię. Wymieszaj i smaż przez 10 minut.
  • W międzyczasie nastaw piekarnik na 200 stopni (góra-dół).
  • Przełóż sos do żaroodpornego naczynia i ułóż na nim plastry halloumi. Skrop nieco oliwą, posyp oregano i wstaw do piekarnika. Piecz przez 30 minut, aż ser się zarumieni.
  • Podawaj z chrupiącym pieczywem lub ulubioną kaszą.
Posiłek: obiad
Kuchnia: grecka, śródziemnomorska
Słowo kluczowe: bakłażan, biała fasola, fasola, fit obiad, fit przepis, halloumi, jarski obiad, kuchnie świata, obiad bez mięsa, obiad bez węgli, obiad dla dwojga, obiad na dwa dni, obiad wegetariański, pomidory, pomysł na letni obiad, pomysł na szybki obiad, prosty obiad, ser halloumi, sos pomidorowy, szybki obiad, tani obiad, zdrowe jedzenie, zdrowy obiad