Go Back Email Link
+ servings
5 na 1 głos

Letnia sałatka z fetą, kuskusem i warzywami

Letnia sałatka z fetą, kuskusem i warzywami to idealny pomysł na lekki lunch lub kolację w ciepły dzień. Nie wymaga gotowania, więc jej przygotowanie zajmie Wam 10 minut!
Porcje 4 porcje
Całkowity czas przygotowania 15 min.

Składniki

  • 200 g kaszy kuskus
  • 400 ml bulionu warzywnego
  • 200 g sera feta
  • 1 duży ogórek
  • 1 czerwona cebula
  • czerwonej papryki
  • 100 g oliwek
  • posiekana natka pietruszki

Dressing

  • 4 łyżki oliwy
  • łyżki soku z cytryny lub octu jabłkowego
  • ½ łyżeczki oregano
  • ½ łyżeczki bazylii
  • sól, pieprz

Kroki

  • Kuskus przesyp do miski i zalej gorącym bulionem na 1-2 cm nad poziom kaszy. Przykryj i odstaw na 5-6 minut, aż kuskus wchłonie cały płyn.
  • Cebulę pokrój w piórka. Ogórka przekrój na pół i jeszcze raz na pół i pokrój w plastry. Paprykę pokrój w kostkę. Przełóż warzywa do miski.
  • Fetę pokrój w kostkę lub pokrusz na nieduże kawałki i dodaj do warzyw.
  • Dodaj kuskus do miski z warzywami i fetą, dorzuć dużą garść posiekanej natki pietruszki.
  • Wszystkie składniki na dressing wymieszaj energicznie w kubku i wlej do miski. Dokładnie wymieszaj.
Posiłek: drugie śniadanie, kolacja, lunch, śniadanie
Kuchnia: grecka, śródziemnomorska
Słowo kluczowe: cebula, feta, kuskus, lunch, na lato, ogórek, oliwki, papryka, prosta sałatka, sałatka, sałatka bez majonezu, sałatka grecka, sałatka na imprezę, sałatka śródziemnomorska, sałatka z kuskusem, szybka kolacja, szybka sałatka, winegret, zdrowa kolacja, zdrowe jedzenie, zdrowy lunch, zdrowy obiad