Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Rady
Mniejszy
Normalny
Większy
Oceń jako pierwszy/a
Pannukakku - pieczony fiński naleśnik
Całkowity czas przygotowania
50
min.
min.
Składniki
1
szklanka
mąki pszennej
2
szklanki
mleka
1½
łyżeczki
cukru
2
jaja
1
łyżka
masła
Kroki
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
Mąkę, mleko, jaja i cukier zmiksuj. Powinna powstać dość rzadka masa, przypominająca konsystencją masę na naleśniki. Odstaw na 15 minut.
Żaroodporną formę albo blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i wysmaruj masłem.
Przelej masę do formy/blachy i piecz ok. 25 minut.
Pokrój na porcje i podawaj z ulubionym dżemem lub owocami.
Rady
Nie przejmuj się, jeśli mocno wyrośnięte boki naleśnika opadną po wyjęciu z piekarnika. Taki jego urok.
Autor:
Agnieszka | na-talerzu.pl
Posiłek:
śniadanie
Kuchnia:
fińska
Słowo kluczowe:
jaja, naleśniki, śniadania, śniadania na słodko, z piekarnika