Cofnij Email Link
Oceń jako pierwszy/a

Pannukakku - pieczony fiński naleśnik

Całkowity czas przygotowania 50 min.

Składniki

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka
  • łyżeczki cukru
  • 2 jaja
  • 1 łyżka masła

Kroki

  • Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  • Mąkę, mleko, jaja i cukier zmiksuj. Powinna powstać dość rzadka masa, przypominająca konsystencją masę na naleśniki. Odstaw na 15 minut.
  • Żaroodporną formę albo blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i wysmaruj masłem.
  • Przelej masę do formy/blachy i piecz ok. 25 minut.
  • Pokrój na porcje i podawaj z ulubionym dżemem lub owocami.

Rady

Nie przejmuj się, jeśli mocno wyrośnięte boki naleśnika opadną po wyjęciu z piekarnika. Taki jego urok.
Posiłek: śniadanie
Kuchnia: fińska
Słowo kluczowe: jaja, naleśniki, śniadania, śniadania na słodko, z piekarnika