Cofnij Email Link
+ servings
5 na 2 głosów

Bułeczki dyniowe z cynamonem

Te dyniowe cynamonki to najlepsze bułeczki dyniowe z cynamonem, jakie kiedykolwiek przygotujecie. Super puszyste ciasto drożdżowe i obłędna masa cynamonowa to przepis na bułeczki idealne!
Porcje 15 bułeczek
Całkowity czas przygotowania 2 godziny 30 min.

Składniki

Ciasto

  • 120 ml mleka
  • 75 g masła
  • 8 g drożdży instant lub 25 g drożdży świeżych
  • 450 g mąki pszennej chlebowej
  • 100 g cukru
  • 200 g puree z dyni
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki kardamonu
  • ¼ łyżeczki soli

Nadzienie cynamonowe

  • 70 g masła
  • 100 g cukru demerara
  • 2 łyżeczki cynamonu

Krem śmietankowy z syropem klonowym

  • 120 g serka śmietankowego typu Philadelphia
  • 50 g masła
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub cukru z wanilią
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • łyżki cukru pudru

Kroki

  • Jeśli używasz świeżych drożdży, najpierw przygotuj rozczyn*.
  • Mleko wlej do garnka, dołóż pokrojone w kostkę masło i podgrzej do rozpuszczenia tłuszczu. Odstaw do ostygnięcia (całość powinna być letnia, nie gorąca).
  • Wymieszaj rozczyn lub drożdże instant z mąką, cynamonem, kardamonem, solą, mlekiem, masłem, cukrem, puree z dyni i jajkiem. Zagnieć, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (u mnie zagniatanie trwało 8 minut za pomocą robota kuchennego). Ciasto będzie dość luźne, ale staraj się nie dosypywać mąki.
  • Przełóż ciasto do miski oprószonej mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę (do podwojenia objętości).
  • Gdy ciasto wyrośnie, przełóż je na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkuj na placek o wymiarach ok. 30x40 cm.
  • Miękkie masło na masę maślaną wymieszaj z cukrem demerara i cynamonem.
  • Rozsmaruj masę maślano-cynamonową na całym placku.
  • Zwiń ciasto w roladę wzdłuż dłuższego boku i przekrój dobrze naostrzonym nożem na 15 części.
  • Przełóż ślimaczki do formy wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i pozostaw na 30 minut do wyrośnięcia.
  • Wstaw bułeczki do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół) i piecz przez 25-30 minut.
  • Gdy bułeczki się pieką, wymieszaj dokładnie wszystkie składniki na krem (najlepiej trzepaczką).
  • Wyjmij bułeczki z piekarnika i gdy nieco ostygną, przełóż je na kratkę do pełnego wystygnięcia. Jeszcze lekko ciepłe posmaruj kremem.

Rady

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Przygotowanie rozczynu: 25 g świeżych drożdży wrzuć do lekko podgrzanego mleka (kilka łyżek) i dosyp łyżkę cukru. Dokładnie rozetrzyj, aż drożdże się rozpuszczą. Dosyp 2 łyżki mąki pszennej i wymieszaj, by nie było grudek. Odstaw pod przykryciem, w ciepłym miejscu, na ok. 20 minut.
Posiłek: bułki, ciasto, deser, wypieki
Kuchnia: amerykańska
Słowo kluczowe: bułeczki, bułki, bułki dyniowe, ciasta, ciasto drożdżowe, ciasto dyniowe, ciasto jesienne, ciasto na jesień, ciasto z dyni, drożdże, drożdżowe, drożdżowe ślimaczki, drożdżówki, dynia, na słodko, puree z dyni