Dynię obierz ze skóry (dyni hokkaido nie obieraj) i pokrój w kostkę.
Cebulę, marchew i selera pokrój na niezbyt duże kawałki. Ząbki czosnku rozgnieć na desce nożem.
Rozgrzej olej w garnku i dorzuć cebulę, marchew, selera i czosnek. Podsmaż na niedużym ogniu przez 5 minut.
Dodaj dynię i podsmaż na małym ogniu przez 3 minut, cały czas mieszając.
Wlej do garnka gorący bulion, dodaj starty imbir, gałkę muszkatołowa, sól i pieprz i gotuj przez 30 minut (w przypadku dyni piżmowej możesz gotować 5-10 minut dłużej).
Zdejmij garnek z ognia. Gdy zupa przestygnie dodaj śmietanę i zmiksuj całość blenderem na jednolity krem. Dopraw, jeśli zajdzie taka potrzeba.
Podawaj z prażonymi pestkami dyni, boczkiem, grzankami lub chlebem.