Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Suche składniki na ciasto (oprócz cukru), czyli: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawy wymieszaj w misce.
W drugiej misce umieść mokre składniki, czyli olej, jajka, puree z dyni* z cukrem demerara i cukrem z wanilią. Ubij je do powstania jednolitej, jasnej masy.
Zmniejsz obroty w mikserze i dodawaj partiami suche składniki. Mieszaj nie za długo, tylko do połączenia wszystkich składników.
Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej ciasto i wyrównaj silikonową szpatułką.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (góra-dół) i piecz przez 45 minut, do suchego patyczka.
Gdy ciasto chwilę przestygnie przełóż je na kratkę do studzenia do całkowitego ochłodzenia.
Gdy ciasto będzie już ostudzone, możesz przygotować krem. Wszystkie składniki umieść w mikserze i zmiksuj na gładką masę.
Wysmaruj górę ciasta kremem i wstaw do lodówki na ok. 1 godzinę, żeby krem mógł stężeć.