Cofnij Email Link
+ servings
5 na 5 głosów

Ciasto dyniowe z kremem z serka śmietankowego

Idealne ciasto na jesień - puszyste, wilgotne, mocno dyniowe, z lekko korzennym aromatem i aksamitnym kremem waniliowym.
Porcje 16 porcji
Całkowity czas przygotowania 1 godzina

Sprzęt

  • Forma do pieczenia 20 x 30 cm

Składniki

Ciasto

  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¾ łyżeczki sody
  • ¼ łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 240 ml oleju roślinnego
  • 4 jajka
  • 280 g cukru brązowego demerara
  • 20 g cukru z wanilią
  • 420 g puree z dyni

Krem

  • 250 g serka śmietankowego
  • 120 g masła
  • 200 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub 15 g cukru z wanilią

Kroki

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Suche składniki na ciasto (oprócz cukru), czyli: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawy wymieszaj w misce.
  • W drugiej misce umieść mokre składniki, czyli olej, jajka, puree z dyni* z cukrem demerara i cukrem z wanilią. Ubij je do powstania jednolitej, jasnej masy.
  • Zmniejsz obroty w mikserze i dodawaj partiami suche składniki. Mieszaj nie za długo, tylko do połączenia wszystkich składników.
  • Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej ciasto i wyrównaj silikonową szpatułką.
  • Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (góra-dół) i piecz przez 45 minut, do suchego patyczka.
  • Gdy ciasto chwilę przestygnie przełóż je na kratkę do studzenia do całkowitego ochłodzenia.
  • Gdy ciasto będzie już ostudzone, możesz przygotować krem. Wszystkie składniki umieść w mikserze i zmiksuj na gładką masę.
  • Wysmaruj górę ciasta kremem i wstaw do lodówki na ok. 1 godzinę, żeby krem mógł stężeć.
Posiłek: ciasto, deser
Kuchnia: amerykańska
Słowo kluczowe: ciasto dyniowe, ciasto jesienne, ciasto na jesień, ciasto ucierane, ciasto z dyni, dynia, jesienne ciasto