Go Back Email Link
+ servings
5 na 1 głos

Makaron z cukinią i sosem cytrynowym

Pyszny pomysł na lekki i szybki obiad. Chrupiąca cukinia i aromatyczny, cytrynowy sos to wyśmienite połączenie.
Porcje 4 porcje
Całkowity czas przygotowania 20 min.

Składniki

  • 3 cukinie
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 ml bulionu warzywnego
  • 150 g sera feta
  • 300 g makaronu penne
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • sok z ½ cytryny
  • otarta skórka z ½ cytryny
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • sól, pieprz
  • parmezan do podania

Kroki

  • Cukinie umyj i pokrój w plastry. Duże plastry przekrój jeszcze na pół.
  • Posiekaj drobno cebulę i czosnek.
  • Wrzuć makaron do gotującej i osolonej wody i gotuj 2 minuty krócej niż podano na opakowaniu.
  • Na patelni rozgrzej masło klarowane. Zmniejsz gaz na średni poziom i dodaj cebulę.
  • Gdy cebula będzie miękka, dodaj cukinię i czosnek. Smaż przez 2-3 minuty.
  • Wlej na patelnię gorący bulion i dodaj pokruszony ser feta oraz suszone oregano. Gotuj przez 7-8 minut.
  • Dodaj otartą skórkę z cytryny i sok. Wymieszaj.
  • Dodaj makaron, wymieszaj i gotuj przez 2-3 minuty, aż makaron będzie oblepiony sosem.
  • Podawaj posypane świeżo zmielonym pieprzem i parmezanem.
Posiłek: kolacja, obiad
Kuchnia: europejska
Słowo kluczowe: cukinia, feta, fit obiad, jarski obiad, makaron, makaron z cukinią, makaron z sosem, obiad bez mięsa, obiad dla dwojga, obiad dla singla, obiad wegetariański, szybki obiad, tani obiad, zdrowy obiad