Cofnij Email Link
+ servings
4.63 na 8 głosów

Sernik z białą czekoladą na zimno

Ten cudownie kremowy sernik z nutą białej czekolady przygotujesz bez dodatku żelatyny!
Porcje 8 porcji
Czas przygotowania 15 min.
Czas gotowania 12 godziny
Całkowity czas przygotowania 12 godziny 15 min.

Sprzęt

  • Tortownica o średnicy 24 cm

Składniki

Spód

  • 220 g ciastek pełnoziarnistych
  • 70 g masła

Masa serowa

  • 200 g białej czekolady
  • 400 g sera twarogowego 3-krotnie mielonego
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Kroki

  • Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i pozostaw do ostygnięcia.
  • Ciastka wrzuć do blendera i krótko zmiksuj. Dodaj pokrojone w kostkę masło i zblenduj.
  • Dół tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i wysyp na niego masę ciasteczkową. Rozprowadź ją tak, by nachodziła też częściowo na boki formy. Wstaw do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
  • Za pomocą drewnianej łyżki bądź silikonowej szpatułki wymieszaj ser z ekstraktem waniliowym i sokiem z cytryny. Dodaj do niego ostudzoną czekoladę w dwóch partiach.
  • Ubij lekko śmietanę kremówkę. Dodaj ją w 2-3 partiach do masy serowo-czekoladowej i dokładnie wymieszaj.
  • Wylej masę na spód z ciasteczek, wyrównaj i wstaw do lodówki na całą noc.
  • Podawaj z dodatkiem ulubionych owoców.

Rady

  • Ser powinien być w temperaturze pokojowej.
  • Pamiętaj, że czekolada, którą dodajesz do sera nie może być gorąca.
  • Zamiast ekstraktu waniliowego możesz dodać nieco cukru z dodatkiem wanilii (nie polecam cukru wanilinowego).
Posiłek: ciasto, deser
Kuchnia: europejska
Słowo kluczowe: ciasta, deser czekoladowy, letnie ciasto, proste ciasto, sernik, sernik bez pieczenia, sernik na zimno, sernik z białą czekoladą, sernik z czekoladą