Kurki dokładnie oczyść, osusz na ręczniku papierowym. Większe grzyby pokrój na drobniejsze części.
Posiekaj cebulę i czosnek.
Rozgrzej 1 łyżkę masła na patelni i dorzuć cebulę i czosnek. Smaż na małym ogniu, aż będą miękkie.
Dodaj kurki i smaż ok. 2 minut.
Dodaj pozostałe masło i wrzuć ryż. Wymieszaj dokładnie, niech ryż zrobi się przezroczysty.
Wlej na patelnię porcję bulionu (1 łyżkę wazową) i gotuj na średnim/małym ogniu, cały czas mieszając, aż ryż wchłonie cały płyn. Od wlania bulionu na patelnię możesz orientacyjnie liczyć czas gotowania ryżu (w zależności od rodzaju będzie to ok. 15-20 minut).
Powtarzaj sekwencję dolewanie - mieszanie aż ryż wchłonie cały bulion. Powinno to trwać wspomniane wyżej 15-20 minut.
Na koniec dodaj parmezan, pietruszkę i dopraw solą (jeśli nie wystarczy sól obecna w bulionie i parmezanie) i pieprzem. Dokładnie wymieszaj. Podawaj posypane parmezanem i pietruszką.