Cofnij Email Link
Oceń jako pierwszy/a

Kotlety mielone z indyka

Kotlety mielone z indyka to lżejsza alternatywa dla klasycznego polskiego obiadu.
Całkowity czas przygotowania 45 min.

Składniki

  • 550 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 cebula
  • 2 łyżeczki sosu Worcestershire
  • 50 g sera Pecorino Romano
  • 3 łyżki bułki tartej plus dodatkowo do obtoczenia
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 duży pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • olej roślinny do smażenia

Kroki

  • Cebulę zetrzyj na tarce lub zblenduj. Ser Pecorino zetrzyj. Natkę pietruszki posiekaj.
  • Przełóż te składniki do miski i wymieszaj z mięsem, sosem Worcestershire, bułką tartą i przyprawami.
    kotlety mielone
  • Uformuj kotlety (ok. 8-10 sztuk) i obtocz je w bułce tartej.
  • Rozgrzej na patelni olej słonecznikowy i zacznij smażyć partiami kotlety z obu stron przez kilka minut.
    kotlety mielone
Posiłek: obiad
Kuchnia: polska
Słowo kluczowe: indyk, klasyczny obiad, kotlety, kotlety mielone, mięso mielone