Cofnij Email Link
+ servings
Oceń jako pierwszy/a

Kompot z rabarbaru i truskawek

Przepis na klasyczny, pyszny kompot z lekko kwaśnym rabarbarem i słodkimi truskawkami.
Porcje 2 litry
Całkowity czas przygotowania 15 min.

Składniki

  • 350 g truskawek
  • 350 g rabarbaru
  • 2 płaskie łyżki cukru
  • 2 litry wody

Kroki

  • Dokładnie umyj i pokrój na mniejsze części rabarbar. Przełóż do garnka.
  • Umyj dokładnie truskawki i przełóż je do garnka z rabarbarem.
  • Zalej owoce w garnku wodą i zagotuj.
  • Gdy woda się zagotuje, zmniejsz ogień do minimum i dodaj cukier. Gotuj ok. 10 minut.
  • Przecedź kompot przez sito.
    kompot z rabarbaru i truskawek
Posiłek: napoje
Kuchnia: polska
Słowo kluczowe: kompot, napoje, orzeźwiający napój, rabarbar, truskawki