Cofnij Email Link
+ servings
5 na 1 głos

Tarte au citron, czyli francuska tarta cytrynowa

Ta pyszna tarta cytrynowa to idealny, orzeźwiający, cytrusowy deser.
Porcje 10 porcji
Całkowity czas przygotowania 2 godziny

Sprzęt

  • 1 Forma na tartę o średnicy 24 cm

Składniki

Ciasto kruche

  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 70 g cukru pudru
  • 125 g masła
  • 1 jajko

Nadzienie cytrynowe

  • 5 jajek
  • 180 g drobnego cukru do wypieków
  • 80 ml soku z cytryny
  • otarta skórka z 2 cytryn
  • 180 ml śmietany kremówki

Kroki

  • Składniki na ciasto zagnieć krótko, tylko do połączenia składników. Uformuj kulę, spłaszcz ją, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na minimum 30 minut.
    250 g mąki pszennej, 70 g cukru pudru, 125 g masła, 1 jajko
  • Po tym czasie rozwałkuj ciasto na placek o jednolitej grubości i wypełnij nim formę na tartę o średnicy 24 cm. Wstaw do lodówki na kolejne 30 minut.
  • W międzyczasie przygotuj nadzienie. W dużej misce wymieszaj trzepaczką jajka, cukier, sok z cytryn i skórę cytrynową. Dodaj śmietankę i jeszcze raz dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Wstaw do lodówki.
    5 jajek, 180 g drobnego cukru do wypieków, 80 ml soku z cytryny, otarta skórka z 2 cytryn, 180 ml śmietany kremówki
  • Spód kruchego ciasto ponakłuwaj widelcem, wyłóż papierem do pieczenia i wysyp na niego obciążające groszki do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 °C i piecz przez 15 minut. Po tym czasie wyjmij papier z groszkiem i piecz kolejne 10 minut.
  • W międzyczasie podgrzej lekko masę cytrynową (ma być lekko letnia).
  • Wyjmij podpieczone ciasto z piekarnika i obniż temperaturę do 140 °C. Przełóż masę cytrynową na kruchy spód i włóż z powrotem do pieczenia na 25-30 minut.
Posiłek: deser
Kuchnia: francuska
Słowo kluczowe: ciasto kruche, cytryna, krem cytrynowy, tarta, tarta cytrynowa, tarta na słodko, tarta z owocami, tarte au citron