Cofnij Email Link
+ servings
5 na 1 głos

Stek z sosem grzybowym z whisky

Ten stek z sosem grzybowym z whisky to prawdziwa petarda! Alkohol sprawia, że sos ma wyjątkowy, wyrazisty smak.
Porcje 2 porcje
Całkowity czas przygotowania 30 min.

Składniki

Sos grzybowy z whisky

  • 2 łyżki oleju
  • 1 czerwona cebula posiekana w drobną kostkę
  • 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • 120 ml whisky
  • 250 ml bulionu wołowego
  • 250 ml śmietany 30%
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • 6 gałązek tymianku

Stek z rostbefu

  • 2 steki z rostbefu*
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • olej do smażenia

Kroki

Sos grzybowy z whisky

  • Na patelni rozgrzej olej. Dodaj czerwoną cebulę, smaż 2-3 minuty.
    2 łyżki oleju, 1 czerwona cebula
  • Dodaj czosnek i smaż kolejne 2 minuty.
    3 ząbki czosnku
  • Wlej whisky, wymieszaj i smaż aż większość alkohol odparuje z patelni.
    120 ml whisky
  • Dodaj bulion i tymianek i smaż aż połowa płynu odparuje.
    250 ml bulionu wołowego, 6 gałązek tymianku
  • Dodaj śmietankę, dopraw solą i pieprzem i gotuj na niedużym ogniu do uzyskania kremowej konsystencji.
    250 ml śmietany 30%, sól, świeżo zmielony pieprz

Steki z rostbefu

  • Osusz mięso z obu stron ręcznikiem papierowym. Oprósz solą i pieprzem.
    2 steki z rostbefu*, sól, świeżo zmielony pieprz
  • Na patelni (najlepiej żeliwnej) rozgrzej olej. Ułóż steki i smaż je do uzyskania ulubionego stopnia wysmażenia, obracając je regularnie co 1 minutę.
  • Steki podawaj polane sosem grzybowym z whisky w towarzystwie puree ziemniaczanego i ulubionych warzyw.

Rady

*Wyjmij mięso z lodówki na min. 30 minut przed smażeniem.
Posiłek: obiad
Kuchnia: polska
Słowo kluczowe: brązowe pieczarki, pieczarki, rostbef, sos grzybowy, stek, stek wołowy, whisky