Cofnij Email Link
+ servings
5 na 1 głos

Pasztet z soczewicy czerwonej i marchewki

Ten wegetariański pasztet z soczewicy czerwonej i marchewki z orientalną nutą będzie hitem też wśród mięsożerców!
Porcje 10 porcji
Całkowity czas przygotowania 1 godzina 15 min.

Sprzęt

  • 1 Keksówka o wymiarach 25 x 12 cm

Składniki

  • 250 g czerwonej soczewicy
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • 200 g marchewki pokrojonej w drobną kostkę lub startej
  • 1 duża cebula pokrojona w drobną kostkę
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę lub drobno posiekane
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki kuminu
  • 3 łyżeczki curry
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka bułki tartej opcjonalnie
  • 2 jaja

Dodatkowo

  • bułka tarta do wysypania foremki
  • czarnuszka do posypania

Kroki

  • Przepłucz soczewicę na sitku pod bieżącą wodą i przesyp do garnka. Dodaj bulion, liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz. Gotuj pod przykryciem, aż soczewica zacznie się rozpadać. Po ugotowaniu pamiętaj o wyjęciu liści laurowych i ziela angielskiego.
    250 g czerwonej soczewicy, 500 ml bulionu warzywnego, 2 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, sól, świeżo zmielony pieprz
  • Na patelni rozgrzej olej. Dodaj cebulę, smaż przez 2 minuty na średnim ogniu.
    4 łyżki oleju roślinnego, 1 duża cebula
  • Dodaj marchewkę, czosnek i smaż na małym ogniu przez 10-15 minut, aż marchew zacznie robić się miękka. W połowie smażenia dodaj do warzyw przyprawy.
    200 g marchewki, 3 ząbki czosnku, 1 łyżeczka papryki wędzonej, 1½ łyżeczki słodkiej papryki, 3 łyżeczki curry, 2 łyżeczki kuminu
  • Wymieszaj soczewicę z przesmażonymi warzywami. Dodaj sos sojowy, sprawdź smak, dopraw solą i pieprzem.
    2 łyżki sosu sojowego
  • Wmieszaj 3 jajka. Jeśli konsystencja jest bardzo rzadka, dodaj 1-2 łyżki bułki tartej.
    2 jaja, 1 łyżka bułki tartej
  • Przełóż masę do foremki obsypanej bułką tartą.
  • Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 °C i piecz przez 40-45 minut.
  • Wyjmij pasztet z foremki po wystygnięciu.
Posiłek: kolacja, lunch, śniadanie
Kuchnia: polska
Słowo kluczowe: czerwona soczewica, do kanapek, dodatek do kanapek, pasztet, pasztet wegetariański, pasztet z soczewicy, soczewica, wegetariańskie