Cofnij Email Link
+ servings
5 na 1 głos

Szakszuka - najlepszy przepis

To zdecydowanie najpyszniejsza szakszuka jaką jadłeś. Wystarczy 20 minut, by cieszyć się tym pysznym i pożywnym śniadaniem.
Porcje 2 porcje
Całkowity czas przygotowania 20 min.

Składniki

  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 papryka dowolny kolor, pokrojona w kostkę
  • 400 g krojonych pomidorów lub 4 średnie pomidory obrane ze skórki i pokrojone w kostkę
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki wędzonej papryki
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • 4 duże jaja
  • świeża kolendra do podania

Kroki

  • Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj cebulę i smaż na małym ogniu przez 3-4 minut, aż zmięknie.
    1 cebula, 2 łyżki oliwy
  • Dodaj czosnek i przyprawy. Wymieszaj i smaż przez 1 minutę.
    2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka kuminu, 1 łyżeczka słodkiej papryki, ½ łyżeczki wędzonej papryki
  • Dodaj paprykę, i smaż przez 3-4 minuty, aż zacznie mięknąć.
    1 papryka
  • Dodaj pomidory, sól świeżo zmielony pieprz. Smaż, aż sos zgęstnieje.
  • Łyżką zrób wgłębienia w sosie. Wbij do nich jajka i smaż pod przykryciem, aż białka się zetną, ale żółtka pozostaną płynne.
  • Podawaj posypane kolendrą, w towarzystwie pieczywa.
Posiłek: brunch, lunch, śniadanie
Kuchnia: afrykańska, tunezyjska
Słowo kluczowe: fit śniadanie, jajka, jajka sadzone, jajka w pomidorach, kumin, pieczone pomidory, pomysł na śniadanie, pomysł na zdrowe śniadanie, shakshouka, śniadanie z jajkami, szakszuka, zdrowe śniadanie