Cofnij Email Link
+ servings
5 na 1 głos

Szybkie oponki serowe

Mięciutkie, puszyste i szybkie oponki serowe to idealny pomysł na ekspresowy deser na tłusty czwartek.
Porcje 25 sztuk
Całkowity czas przygotowania 20 min.

Składniki

  • 500 g twarogu
  • 500 g mąki pszennej najlepiej tortowej
  • 3 żółtka
  • 100 g śmietany 18%
  • 70 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżeczki spirytusu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • łyżeczki sody
  • olej do smażenia

Kroki

  • Wymieszaj w dużej misie twaróg, śmietanę, żółtka i ekstrakt waniliowy do uzyskania gładkiej masy.
    500 g twarogu, 100 g śmietany 18%, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, 3 żółtka
  • Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj do uzyskania elastycznego, lekko klejącego ciasta*.
    500 g mąki pszennej, 70 g drobnego cukru do wypieków, 2 łyżeczki spirytusu, 1½ łyżeczki sody
  • Podziel ciasto na 2 lub części. Rozwałkuj każdą na grubość ok. 1 cm. Wycinaj w cieście większe kółka za pomocą foremki lub szerokiej szklanki, a w nich mniejsze kółka, np. za pomocą małego kieliszka.
  • Smaż na głębokim, dobrze rozgrzanym tłuszczu (175 °C) przez ok. 1 minutę z każdej strony. Przekładaj usmażone oponki na ręcznik papierowy, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
  • Gotowe oponki serowe obtocz w cukrze lub posyp cukrem pudrem.

Rady

*Ostateczna ilość mąki będzie zależała od użytego twarogu. Podane proporcje są uśrednione, ale jeśli dodasz luźniejszy twaróg, dodaj więcej mąki. Ciasto powinno być lekko lepiące.
Posiłek: deser
Kuchnia: polska
Słowo kluczowe: oponki serowe, pączki, przepisy na tłusty czwartek, szybkie pączki, tłusty czwartek, twaróg