Składniki na ciasto zagnieć jak najkrócej, tylko do połączenia składników.
200 g mąki pszennej, 100 g masła, 70 ml lodowatej wody, 1 łyżka cukru
Uformuj z masy kulę, spłaszcz, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na minimum 1 godzinę.
Jabłka obierz i wydrąż z gniazd nasiennych. Pokrój w ćwiartki. Lekko skrop sokiem z cytryny.
800 g jabłek
Na patelni rozgrzej cukier. Gotuj go na małym ogniu przez 5-7 minut, aż się roztopi i przybierze bursztynowy kolor.
150 g cukru
Zdejmij z ognia i wmieszaj energicznie masło. Dodaj wanilię i sól.
50 g masła, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, ½ łyżeczki soli
Ustaw patelnię na małym ogniu i dodaj jabłka. Gotuj przez 8 minut, aż całe pokryją się karmelem.
Ułóż jabłka ścisło obok siebie, rozcięciem do góry. Odstaw na 10 minut do ostygnięcia.
W międzyczasie rozwałkuj ciasto na średnicę nieco większą niż forma, ok. 28-30 cm.
Przełóż ciasto na jabłka, dociśnij na brzegach, ostrożnie podwijając ciasto pod spód. Natnij ciasto na środku.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piecz 35-40 minut, aż ciasto będzie rumiane.
Wyjmij tarte tatin z piekarnika i zostaw na 10 minut. Następnie za pomocą nożyka odsuń ciasto od boków formy, ułóż na formie duży talerz i szybkim ruchem obróć tak, by ciasto znalazło się na talerzu.