Składniki na spód zmiksuj w blenderze na konsystencję mokrego piasku. Przełóż do tortownicy, wyrównaj i wstaw do lodówki na 15 minut.
50 g orzechów pekan, 50 g masła, 200 g zbożowych ciasteczek czekoladowych
Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia.
Wszystkie składniki na masę serową wymieszaj krótko, do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Nie mieszaj zbyt długo, by nie napowietrzyć masy.
800 g twarogu, 200 g kwaśnej śmietany, 400 g puree z dyni, 3 jaja, 200 g cukru brązowego, 90 g mąki pszennej, 2 łyżeczki przyprawy korzennej, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Podpiecz spód sernika przez 10 minut w temperaturze
180 °C Przełóż masę serową na podpieczony spód, wyrównaj i piecz w kąpieli wodnej (wskazówki poniżej) przez 70 minut w temperaturze
150 °C. Zostaw do ostygnięcia w uchylonym piekarniku. Gdy ciasto całkowicie ostygnie, włóż je do lodówki na minimum 6 godzin.
Podawaj z polewą z kwaśnej śmietany, z solonym karmelem lub z bitą śmietaną i orzechami.