Go Back Email Link
+ servings
Oceń jako pierwszy/a

Makaron z ricottą i szpinakiem

Pomysł na prosty i niedrogi obiad dla każdego fana makaronu i serów.
Porcje 4 porcje
Całkowity czas przygotowania 45 min.

Składniki

  • 400 g makaronu (u mnie cavatappi)
  • 350 g ricotty
  • 200 g szpinaku
  • 1 duże jajo
  • 150 g mozzarelli
  • 50 g parmezanu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Kroki

  • Do dużej miski przełóż ricottę. Wbij jedno jajko i dodaj posiekany szpinak i wyciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj sól i pieprz i dokładnie wymieszaj.
    makaron z ricottą i szpinakiem
  • Do masy dodaj jeszcze 75 g mozzarelli i cały parmezan. Ponownie wymieszaj.
  • Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Powinien być al dente.
  • Przełóż makaron do miski z masą serowo-szpinakową i dokładnie wymieszaj.
  • Przełóż całą zawartość miski do formy do pieczenia i posyp pozostałą mozzarellą.
  • Wstaw do nagrzanego do temperatury 200 st. piekarnika i piecz 25 minut.
    makaron z ricottą i szpinakiem
Autor: Agnieszka | na-talerzu.pl
Posiłek: kolacja, obiad
Kuchnia: włoska
Słowo kluczowe: makaron, mozzarella, parmezan, ricotta, szpinak