Cofnij Email Link
+ servings
5 na 2 głosów

Naleśniki - prosty przepis

Ten prosty przepis na naleśniki to gwarancja pysznych placków zarówno ze słodkim jak i wytrawnym nadzieniem. Naleśniki są delikatne, cieniutkie i przepyszne.
Porcje 20 sztuk
Czas przygotowania 5 min.
Czas gotowania 15 min.
Odpoczywanie ciasta 30 min.
Całkowity czas przygotowania 50 min.

Sprzęt

  • Patelnia do naleśników o średnicy 24 cm

Składniki

  • 250 g mąki pszennej
  • 500 ml mleka
  • 150 ml wody gazowanej
  • 2 jaja
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli

Dodatkowo

  • olej roślinny do smażenia

Kroki

  • Jaja wymieszaj w misce trzepaczką z mlekiem i wodą.
  • Powoli dosypuj mąkę i wymieszaj do połączenia składników.
  • Dodaj olej i szczyptę soli. Krótko wymieszaj.
  • Na patelni rozgrzej odrobinę oleju (1 łyżeczka).
  • Gdy olej będzie mocno rozgrzany, ustaw moc palnika na niski/średni poziom. Wlej na patelnię porcję ciasta (u mnie to są 4 płaskie łyżki) i rozprowadź równą warstwę, najlepiej poruszając patelnią nad palnikiem.
  • Smaż przez ok. 1 minutę. Po tym czasie obróć naleśnik i smaż na drugiej stronie przez 30 sekund. Przełóż na talerz.
  • Podawaj z ulubionym nadzieniem.
Posiłek: deser, drugie śniadanie, kolacja, obiad, śniadanie
Kuchnia: polska
Słowo kluczowe: crepes, naleśniki, naleśniki na słodko, prosty obiad, prosty przepis, prosty przepis na naleśniki, prosty przepis na placki