Go Back Email Link
+ servings
5 na 5 głosów

Sernik z białą czekoladą i solonym karmelem

Sernik z białą czekoladą i solonym karmelem to sernik idealny - ekstra kremowy i aksamitny. Solony karmel przełamuje delikatną słodkość masy serowej.
Porcje 8 porcji
Całkowity czas przygotowania 2 godz. 30 min.

Sprzęt

  • Tortownica o średnicy 20 cm

Składniki

Spód

  • 150 g ciasteczek digestive (pełnoziarnistych)
  • 40 g masła

Masa serowa

  • 700 g twarogu
  • 3 jaja
  • 200 g białej czekolady
  • 120 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 100 ml kremówki

Solony karmel

  • 100 g cukru
  • 40 g masła
  • 60 ml kremówki
  • ¼ łyżeczki soli

Dodatkowo

  • orzeszki ziemne do dekoracji

Kroki

  • Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i odstaw do ostygnięcia.
  • Dół tortownicy wyłóż papierem do pieczenia.
  • W blenderze rozdrobnij ciasteczka, dodaj do nich masło i zmiksuj. Masa powinna mieć konsystencję mokrego piasku.
  • Wysyp ciasteczkową masę do tortownicy i wyrównaj tak, żeby masa zachodziła też na boki foremki. Wstaw do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
  • W misie miksera umieść wszystkie składniki na masę serową. Zmiksuj krótko, tylko do połączenia się składników, by nie napowietrzyć zbytnio masy.
  • Przełóż masę na ciasteczkowy spód i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni. Piecz w kąpieli wodnej przez 75-80 minut. Masa serowa może się nieco ruszać przy przesunięciu, ale wierzch powinien być ścięty.
  • Studź sernik w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach.
  • W międzyczasie przygotuj solony karmel. Do garnka z grubym dnem wsyp cukier. Postaw garnek na małym ogniu i rozpuść cukier, mieszając regularnie silikonową łopatką, by nic nie przywarło.
  • Gdy cukier się rozpuści i będzie miał bursztynową barwę, dodaj masło. Mieszaj energicznie, aż składniki połączą się.
  • Wlej śmietankę i wymieszaj. Gdy zacznie się gotować, zdejmij z ognia i wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.
  • Wystudzony sernik wyjmij z tortownicy, udekoruj orzeszkami ziemnymi i polej solonym karmelem. Wstaw do lodówki na min. 2 godziny.

Rady

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Sernik pieczemy w kąpieli wodnej:
    • I metoda. Dół i boki tortownicy owijamy szczelnie folią aluminiową. Najlepiej przygotować dwa dość długie fragmenty folii aluminiowej, ułożyć je na sobie na krzyż i postawić tortownicę na środku tortownicę. Następnie owijamy folią boki tortownicy, przekładamy do niej masę serową i wstawiamy ją do drugiego, nieco szerszego naczynia. Do tego naczynia wlewamy wrzącą wodę do wysokości ok. 1/2 boku tortownicy. Tak przygotowany sernik wstawiamy do piekarnika.
       
    • II metoda, oszukana. Tę metodę polecam wszystkim, którzy nie są pewni szczelności swojej tortownicy. W takim przypadku sernik stawiamy na środkowej półce piekarnika, a poziom niżej wkładamy dużą formę wypełnioną wrzątkiem. Zapewnia to odpowiedni poziom zaparowania i wilgotności w piekarniku, by sernik wyszedł równy i kremowy. Piekąc w ten sposób przykrywam jeszcze górę tortownicy folią aluminiową, co potęguje wilgotność w cieście i przy okazji zapobiega żółknięciu sernika. Folię najczęściej zdejmuję na ok. 15-20 minut przed końcem pieczenia.
Autor: Agnieszka | na-talerzu.pl
Posiłek: ciasto, deser
Kuchnia: amerykańska, europejska, polska
Słowo kluczowe: ciasto, ciasto na święta, ciasto z czekoladą, kremowy sernik, proste ciasto, prosty przepis, przepis na święta, przepisy na karnwał, sernik, sernik pieczony, sernik pieczony w kąpieli wodnej, sernik z białą czekoladą, sernik z czekoladą, sernik z solonym karmelem, solony karmel, szybkie ciasto