Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i odstaw do ostygnięcia.
Dół tortownicy wyłóż papierem do pieczenia.
W blenderze rozdrobnij ciasteczka, dodaj do nich masło i zmiksuj. Masa powinna mieć konsystencję mokrego piasku.
Wysyp ciasteczkową masę do tortownicy i wyrównaj tak, żeby masa zachodziła też na boki foremki. Wstaw do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
W misie miksera umieść wszystkie składniki na masę serową. Zmiksuj krótko, tylko do połączenia się składników, by nie napowietrzyć zbytnio masy.
Przełóż masę na ciasteczkowy spód i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni (góra-dół). Piecz w kąpieli wodnej przez 75-80 minut. Masa serowa może się nieco ruszać przy przesunięciu, ale wierzch powinien być ścięty.
Studź sernik w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach.
W międzyczasie przygotuj solony karmel. Do garnka z grubym dnem wsyp cukier. Postaw garnek na małym ogniu i rozpuść cukier, mieszając regularnie silikonową łopatką, by nic nie przywarło.
Gdy cukier się rozpuści i będzie miał bursztynową barwę, dodaj masło. Mieszaj energicznie, aż składniki połączą się.
Wlej śmietankę i wymieszaj. Dodaj sól i dalej mieszaj. Gdy zacznie się gotować, zdejmij z ognia i wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.
Wystudzony sernik wyjmij z tortownicy, udekoruj orzeszkami ziemnymi i polej solonym karmelem. Wstaw do lodówki na min. 2 godziny.