W garnku podgrzej cukier biały, cukier brązowy, melasę i wodę.
Dodaj masło i wymieszaj. Podgrzewaj na małym ogniu, aż masło i cukier w pełni się rozpuszczą, a wszystkie składniki stworzą jednolity, gęsty płyn.
Zestaw garnek z ognia, by masa nieco się ostudziła (ok. 20-30 minut).
Dodaj do garnka przyprawy i sodę, wymieszaj.
Przelej zawartość garnka do dużej miski. Dodaj mąkę i zagnieć do uzyskania gładkiego ciasta. Masa będzie dość lepiąca.
Uformuj z ciasta kulę i zawiń w folię spożywczą. Włóż ciasto do lodówki na noc.
Następnego dnia wyjmij ciasto z lodówki i podziel nożem na mniejsze porcje.
Stolnicę podsyp mąką i rozwałkuj cienko pierwszą porcję ciasta (ok. 3 mm). Za pomocą foremek wykrój z ciasta pierniki i przełóż je na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia.
Piecz w temperaturze 180 stopni przez 7-10 minut.
Powtórz ze wszystkim partiami ciasta.
Gdy pierniki będą chłodne, możesz je udekorować lukrem.