Cofnij Email Link
+ servings
5 na 4 głosów

Pepparkakor

Pepparkakor to słynne szwedzkie pierniczki, które zapewne znacie ze sklepów IKEA. Te kruche ciasteczka są bardzo aromatyczne i uzależniające!
Porcje 10 porcji
Całkowity czas przygotowania 2 godziny

Składniki

  • 100 g cukru drobnego do wypieków
  • 100 g cukru brązowego
  • 100 g melasy
  • 80 ml wody
  • 150 g masła
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżka imbiru
  • 1 łyżka przyprawy piernikowej
  • 2 łyżeczki sody
  • 500 g mąki pszennej

Kroki

  • W garnku podgrzej cukier biały, cukier brązowy, melasę i wodę.
  • Dodaj masło i wymieszaj. Podgrzewaj na małym ogniu, aż masło i cukier w pełni się rozpuszczą, a wszystkie składniki stworzą jednolity, gęsty płyn.
  • Zestaw garnek  z ognia, by masa nieco się ostudziła (ok. 20-30 minut).
  • Dodaj do garnka przyprawy i sodę, wymieszaj.
  • Przelej zawartość garnka do dużej miski. Dodaj mąkę i zagnieć do uzyskania gładkiego ciasta. Masa będzie dość lepiąca.
  • Uformuj z ciasta kulę i zawiń w folię spożywczą. Włóż ciasto do lodówki na noc.
  • Następnego dnia wyjmij ciasto z lodówki i podziel nożem na mniejsze porcje.
  • Stolnicę podsyp mąką i rozwałkuj cienko pierwszą porcję ciasta (ok. 3 mm). Za pomocą foremek wykrój z ciasta pierniki i przełóż je na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Piecz w temperaturze 180 stopni przez 7-10 minut.
  • Powtórz ze wszystkim partiami ciasta.
  • Gdy pierniki będą chłodne, możesz je udekorować lukrem.

Rady

Przepis pochodzi ze strony sweden.se
Posiłek: ciastka, deser
Kuchnia: nordycka, szwedzka
Słowo kluczowe: ciasteczka, ciastka, ciasto, ciasto na święta, cynamon, deser na święta, korzenne, kuchnie świata, melasa, na słodko, pierniczki, pierniki, przepis na święta, słynne przepisy