Go Back Email Link
+ servings
5 na 5 głosów

Pieczone udka z kaczki z pomarańczami i żurawiną

Pieczone udka z kaczki z pomarańczami to idealny pomysł na wykwintny obiad dla całej rodziny. Prosty przepis na bardzo efektowne danie!
Porcje 2 porcje
Całkowity czas przygotowania 2 godz.

Składniki

  • 2 ćwiartki kaczki lub 4 udka
  • 2 pomarańcze
  • 70 g suszonej żurawiny
  • 150 ml soku z pomarańczy
  • 100 ml likieru pomarańczowego opcjonalnie
  • 2-3 łyżeczki majeranku
  • sól, pieprz

Kroki

  • Żurawinę przesyp do miski i namocz w soku z pomarańczy i likierze pomarańczowym (opcjonalnie).
  • Pomarańcze obierz ze skóry i pokrój w plastry.
  • Ponacinaj skórę kaczki i nasmaruj ją solą.
  • Włóż udka/ćwiartki na zimną patelnię skórą na dół. Włącz ogień pod patelnią na niski poziom. Smaż ok. 7-8 minut, aż tłuszcz od strony skóry się wytopi. Następnie przekręć kaczkę i smaż jeszcze przez 2-3 minuty.
  • Dodaj na patelnię żurawinę razem z zalewą oraz plastry pomarańczy. Posyp kaczkę majerankiem i świeżo zmielonym pieprzem.
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (góra-dół) i piecz przez 1 godzinę 30 minut, regularnie podlewając sosem.
  • Podawaj z ziemniakami, kaszą lub kluskami śląskimi.
Autor: Agnieszka | na-talerzu.pl
Posiłek: obiad
Kuchnia: europejska, polska
Słowo kluczowe: ćwiartka kaczki, kaczka, klasyczny obiad, mięso drobiowe, niedzielny obiad, obiad dla dwojga, obiad dla rodziny, pieczona kaczka, pieczona kaczka z pomarańczami, pieczone udka kaczki, pieczone udka kaczki z pomarańczami, prosty obiad, rodzinny obiad, świąteczny obiad, udka kaczki