Na stolnicę wysyp mąkę, dodaj pokrojone w kostkę zimne masło, jajo, szczyptę soli i łyżkę lodowatej wody. Szybko zagnieć na jednolitą masę.Zawiń masę w kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na pół godziny. Po tym czasie rozwałkuj ciasto i przełóż do formy na tartę. Włóż do lodówki na czas przygotowywania nadzienia.
Botwinkę umyj, wyszoruj dokładnie buraczki. Posiekaj botwinkę i liście, buraczki pokrój w półplastry. Pokrój cebulę, czosnek wyciśnij przez praskę.
Rozgrzej masło na patelni, dorzuć cebulę. Gdy się zeszkli dodaj botwinkę. Dodaj sól i pieprz. Smaż ok. 4-5 minut.
W miseczce wymieszaj śmietanę z jajkiem, solą i pieprzem.
Wyjmij formę z ciastem z lodówki. Ponakłuwaj spód ciasta widelcem i wyłóż papierem do pieczenia. Na papier wysyp suchą fasolę (lub obciążniki do ciasta). Piecz w temperaturze 180 stopni przez ok. 15 minut.
Wyjmij ciasto z piekarnika, zdejmij obciążenie. Na podpieczony spód wyłóż botwinkę z cebulą i czosnkiem oraz pokrojony w kostkę ser feta. Zalej całość masą śmietanowo-jajeczną i piecz ok. 25 minut.