Go Back Email Link
+ servings
Oceń jako pierwszy/a

Tarta z botwinką i fetą

Botwinka to nie tylko tylko zupa. Spróbujcie jej w tej wersji - obiecuję, że nie pożałujecie!
Porcje 8 porcji
Całkowity czas przygotowania 45 min.

Składniki

Na ciasto

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 1 jajo
  • szczypta soli
  • 1 łyżka lodowatej wody

Nadzienie

  • 2 pęczki botwiny
  • ½ czerwonej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 ml śmietany
  • 2 jaja
  • 100 g sera feta
  • ½ łyżki masła klarowanego

Kroki

  • Na stolnicę wysyp mąkę, dodaj pokrojone w kostkę zimne masło, jajo, szczyptę soli i łyżkę lodowatej wody. Szybko zagnieć na jednolitą masę.
    Zawiń masę w kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na pół godziny.
  • Po tym czasie rozwałkuj ciasto i przełóż do formy na tartę. Włóż do lodówki na czas przygotowywania nadzienia.
  • Botwinkę umyj, wyszoruj dokładnie buraczki. Posiekaj botwinkę i liście, buraczki pokrój w półplastry. Pokrój cebulę, czosnek wyciśnij przez praskę.
  • Rozgrzej masło na patelni, dorzuć cebulę. Gdy się zeszkli dodaj botwinkę. Dodaj sól i pieprz. Smaż ok. 4-5 minut.
  • W miseczce wymieszaj śmietanę z jajkiem, solą i pieprzem.
  • Wyjmij formę z ciastem z lodówki. Ponakłuwaj spód ciasta widelcem i wyłóż papierem do pieczenia. Na papier wysyp suchą fasolę (lub obciążniki do ciasta). Piecz w temperaturze 180 stopni przez ok. 15 minut.
  • Wyjmij ciasto z piekarnika, zdejmij obciążenie. Na podpieczony spód wyłóż botwinkę z cebulą i czosnkiem oraz pokrojony w kostkę ser feta. Zalej całość masą śmietanowo-jajeczną i piecz ok. 25 minut.
Autor: Agnieszka | na-talerzu.pl
Posiłek: lunch
Kuchnia: polska
Słowo kluczowe: botwinka, ciasto kruche, feta, lunch, quiche, tarta