Cofnij Email Link
+ servings
5 na 2 głosów

Marynata do schabu z grilla

Ta marynata do schabu z grilla sprawi, że za każdym razem przygotujecie soczyste i aromatyczne grillowane kotleciki.
Porcje 1 porcja
Całkowity czas przygotowania 10 min.

Składniki

  • 3 łyżki sosu Worcestershire
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • łyżki miodu
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 ząbki czosnku rozgniecione (opcjonalnie)

Kroki

Przygotowanie marynaty i marynowanie

  • Wymieszaj wszystkie składniki na marynatę.
  • Pokrój plastry schabu na grubość ok. 2 cm i lekko rozbij tłuczkiem
  • Włóż mięso do miski lub innego pojemnika z pokrywką i nasmaruj z każdej strony marynatą.
  • Marynuj w lodówce przez 8-12 godzin (maks. 24 godziny).

Grillowanie

  • Na minimum godzinę przed planowanym grillowaniem, wyjmij mięso z lodówki.
  • Ułóż mięso na ruszcie i smaż przez 5-6 minut z każdej strony*

Rady

*Podany czas grillowania jest orientacyjny. Faktyczny czas jest uzależniony od grubości mięsa, stopnia rozgrzania grilla i wysokości, na jakiej mięso jest smażone. 
Posiłek: grill, obiad
Kuchnia: amerykańska, polska
Słowo kluczowe: grill, grillowane mięso, grillowany schab, marynata do mięsa, marynata na grilla, potrawy na grilla, schab z grilla