Go Back Email Link
+ servings
Oceń jako pierwszy/a

Pstrąg pieczony ze szparagami

Pstrąg pieczony ze szparagami to pyszny pomysł na obiad dla całej rodziny. Soczysta, zdrowa ryba i mięciutkie szparagi to idealne połączenie!
Porcje 4 porcje
Całkowity czas przygotowania 35 min.

Składniki

  • 700-800 g filetu z pstrąga tęczowego
  • 500 g szparagów
  • 1 cytryna
  • 2-3 łyżki oliwy
  • świeży tymianek
  • sól, pieprz

Kroki

  • Filet z pstrąga pokrój na równe części i ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Kawałki ryby posyp solą i pieprzem i ułóż na nich plastry cytryny oraz gałązki świeżego tymianku.
  • Odkrój ze szparagów zdrewniałe końcówki i obierz je, jeśli jest taka potrzeba. Ułóż szparagi pomiędzy kawałkami ryby.
  • Spryskaj szparagi i rybę oliwą i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na 20 minut.
  • Podawaj z kaszą, np. kuskus lub ziemniakami.
Autor: Agnieszka | na-talerzu.pl
Posiłek: kolacja, obiad
Kuchnia: europejska, polska
Słowo kluczowe: fit obiad, fit przepis, niedzielny obiad, obiad dla dwojga, obiad dla rodziny, pomysł na szybki obiad, prosty obiad, prosty przepis, pstrąg, ryba, rybny obiad, szybki obiad, zdrowy obiad, zdrowy przepis