Go Back Email Link
+ servings
5 na 1 głos

Tosty z awokado i jajkiem sadzonym

Szybkie, pożywne i super zdrowe śniadanie.
Porcje 2 porcje
Całkowity czas przygotowania 15 min.

Składniki

  • 4 jaja
  • 4 kromki chleba
  • 1 awokado
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżeczka masła klarowanego

Kroki

  • Chleb połóż na suchą, rozgrzaną patelnię i zmniejsz ogień do minimum.
  • Awokado obierz, przełóż do miseczki, rozgnieć i dopraw odrobiną soku z limonki, soli i pieprzu.
  • Przekręć chleb na drugą stronę, a na drugiej patelni rozgrzej masło klarowane i wbij jaja. Smaż je aż białko będzie ścięte, ale żółtko cały czas płynne.
  • Tosty przełóż na talerz, rozsmaruj na nich rozgniecioną pastę z awokado.
  • Przedziel delikatne jaja łopatką i przełóż po jednym jajku na każdego tosta.
Autor: Agnieszka | na-talerzu.pl
Posiłek: lunch, śniadanie
Kuchnia: europejska
Słowo kluczowe: awokado, jaja, śniadania, tosty