Cofnij Email Link
+ servings
5 na 6 głosów

Faworki - tradycyjny przepis

Pyszny, tradycyjny przepis na faworki (chrust). Idealnie kruche, napowietrzone i delikatne.
Porcje 5 porcji
Całkowity czas przygotowania 2 godziny

Składniki

  • 300 g mąki
  • 4 żółtka z dużych jajek
  • 70 g śmietany 18%
  • 40 ml spirytusu lub wódki
  • szczypta soli
  • olej roślinny do smażenia

Kroki

  • Wszystkie składniki wsyp do miski i zagnieć na jednolitą masę.
  • Uformuj z ciasta kulę i rozpocznij napowietrzanie ciasta - energicznie uderzaj w ciasto wałkiem, aż się rozpłaszczy. Złóż placek na pół i powtórz czynność 10-15 razy.
  • Oddziel 1/4 ciasta, pozostałą część pozostaw w misce pod przykryciem.
  • Posyp delikatnie stolnicę mąką i możliwie jak najcieniej rozwałkuj ciasto (może nawet lekko prześwitywać).
  • Pokrój placek nożem lub radełkiem na prostokąty ok. 3x5 cm. W środku każdego zrób niewielkie nacięcie i przeciągnij przez nie jeden z końców. Odłóż na ściereczkę i przygotuj kolejne porcje.
  • W garnku lub na głębokiej patelni rozgrzej olej (będzie potrzebne 1-1½ litra) do temp 175 stopni.
  • Gdy olej będzie odpowiednio rozgrzany*, zmniejsz ogień i włóż kilka faworków. Smaż je krótko - gdy tylko zrobią się jasnozłote, przełóż na drugą stronę i smaż jeszcze przez ok. 20-30 sekund.
  • Faworki przełóż na papierowy ręcznik, by odsączyć nadmiar oleju.
  • Gdy faworki będą już chłodne, posyp je solidnie cukrem pudrem.

Rady

*Żeby sprawdzić, czy olej jest dobrze rozgrzany, włóż do niego kawałeczek ciasta. Gdy od razu się uniesie i zacznie skwierczeć, to znaczy, że tłuszcz jest gotowy.
Posiłek: ciastka, ciasto, deser
Kuchnia: polska
Słowo kluczowe: chruściki, chrust, deser czekoladowy, faworki, kruche faworki, kuchnia polska, prosty przepis na faworki, przepisy na karnwał, przepisy na tłusty czwartek, tłusty czwartek, tradycyjne potrawy