Cofnij Email Link
5 na 1 głos

Prosta zupa kalafiorowa

Niezwykle prosta i pożywna zupa, która idealnie sprawdzi się jako szybki obiad dla całej rodziny.
Całkowity czas przygotowania 30 min.

Składniki

  • 2 litry bulionu
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 kalafior ok. 600 g
  • 400 g ziemniaków
  • 3 marchewki
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • sól, pieprz
  • koperek do podania

Kroki

  • Kalafiora oczyść i oddziel różyczki. Jeśli są duże przekrój na mniejsze części (najważniejsze, by wszystkie były mniej więcej jednej wielkości).
  • Obierz ziemniaki i pokrój na kawałki jednolitej wielkości.
  • W garnku rozpuść łyżkę masła i dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Smaż na małym ogniu, aż cebula zmięknie.
  • Dodaj pokrojoną w drobne plastry marchewkę i kalafiora* i smaż przez kolejne 5-7 minut.
  • Wlej do garnka gorący bulion (może być gotowy bulion ekologiczny) i gotuj na niedużym ogniu przez 20-25 minut, aż warzywa będą miękkie.
  • Śmietanę wymieszaj z 2 łyżkami zupy (bez warzyw) i dodaj do garnka.
  • Dopraw solą i pieprzem i podawaj z posiekanym koperkiem.

Rady

Jeśli używasz mrożonego kalafiora, dodaj go tuż po wlaniu do garnka gorącego bulionu.
Posiłek: obiad, zupa
Kuchnia: polska
Słowo kluczowe: jarski obiad, kalafior, obiad bez mięsa, obiad dla rodziny, zupa