Go Back Email Link
Oceń jako pierwszy/a

Keftedes - aromatyczne greckie klopsiki

Klasyczne greckie klopsiki w nieco odchudzonej wersji. Połowa kalorii, ale 200 procent smaku!
Całkowity czas przygotowania 45 min.

Składniki

  • 1 kg mięsa mielonego z indyka
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 80 g bułki tartej
  • 1 duże jajko
  • 1 garść natki pietruszki
  • łyżeczki oregano
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek do spryskania klopsików

Kroki

  • Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  • Cebulę zetrzyj na tarce albo posiekaj szybko w blenderze. Czosnek przeciśnij przez praskę.
  • Wrzuć cebulę i czosnek do miski razem z pozostałymi składnikami i energicznie wymieszaj.
    mięso do klopsików
  • Na blasze do pieczenia połóż papier do pieczenia. Układaj na nim uformowane klopsiki (wychodzi ok. 25 sztuk).
    klopsiki na blaszce
  • Spryskaj klopsiki oliwą z oliwek i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 20-25 minut, przekręcając je góra-dół w połowie pieczenia.
  • Podawaj z dipem tzatziki.
Autor: Agnieszka | na-talerzu.pl
Posiłek: obiad
Kuchnia: grecka
Słowo kluczowe: indyk, klopsiki, mięso mielone, obiad dla dwojga, obiad dla rodziny, pulpety, tani obiad