Cofnij Email Link
Oceń jako pierwszy/a

Modro kapusta

Przepyszna kapusta przygotowywana według śląskiego przepisu. Idealna jako dodatek do dań mięsnych, a zwłaszcza do śląskiej rolady.
Czas przygotowania 10 min.
Czas gotowania 40 min.
Całkowity czas przygotowania 50 min.

Składniki

  • 1 główka czerwonej kapusty
  • 1 duża cebula
  • 100 g boczku wędzonego
  • 2-3 łyżki soku z cytryny

Kroki

  • Kapustę przekrój na pół i poszatkuj.
  • Włóż kapustę do garnka, zalej kilkoma szklankami gotującej wody, posól i gotuj pod przykryciem przez 25 minut.
  • Boczek i cebulę pokrój w kostkę. Wrzuć boczek na patelnię, podsmaż chwilę. Dodaj do niego cebulę i smaż, aż cebula będzie miękka.
  • Kapustę odcedź. Dodaj do niej boczek, cebulę i sok z cytryny. Gotuj jeszcze przez 10-15 minut.
Posiłek: obiad
Kuchnia: polska, śląska
Słowo kluczowe: czerwona kapusta, dodatek do obiadu, kapusta, modro kapusta