Pyszna i zdrowa przekąska w wersji dla leniuchów, czyli z ciecierzycą z puszki. Idealna z grzankami czy z chrupiącymi warzywami, takimi jak marchew lub seler naciowy.
Czas przygotowania 20 min.min.
Całkowity czas przygotowania 20 min.min.
Składniki
2puszkiciecierzycy gotowanej na parze z puszki
4łyżkitahini
2łyżkisoku z cytryny
1ząbekczosnku
1/2szklankisuszonych pomidorów
kilka łyżek lodowatej wody
oliwa z oliwek do podania
szczypta soli
Kroki
Ciecierzycę wrzuć do blendera, dodaj 2 łyżki lodowatej wody i zmiksuj. W razie potrzeby dodaj jeszcze 3-4 łyżki wody.
Dodaj pastę tahini, sok z cytryny, sól, czosnek i posiekane suszone pomidory. Zblenduj na gładką, puszystą masę (3 - 4 minuty).
Podawaj polany oliwą z oliwek z dodatkiem chleba pita, dowolnego pieczywa lub warzyw.