Go Back Email Link
Oceń jako pierwszy/a

Hummus z suszonymi pomidorami

Pyszna i zdrowa przekąska w wersji dla leniuchów, czyli z ciecierzycą z puszki. Idealna z grzankami czy z chrupiącymi warzywami, takimi jak marchew lub seler naciowy.
Czas przygotowania 20 min.
Całkowity czas przygotowania 20 min.

Składniki

  • 2 puszki ciecierzycy gotowanej na parze z puszki
  • 4 łyżki tahini
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 szklanki suszonych pomidorów
  • kilka łyżek lodowatej wody
  • oliwa z oliwek do podania
  • szczypta soli

Kroki

  • Ciecierzycę wrzuć do blendera, dodaj 2 łyżki lodowatej wody i zmiksuj. W razie potrzeby dodaj jeszcze 3-4 łyżki wody.
  • Dodaj pastę tahini, sok z cytryny, sól, czosnek i posiekane suszone pomidory. Zblenduj na gładką, puszystą masę (3 - 4 minuty).
  • Podawaj polany oliwą z oliwek z dodatkiem chleba pita, dowolnego pieczywa lub warzyw.
Autor: Agnieszka | na-talerzu.pl
Posiłek: lunch, przekąska
Kuchnia: bliskowschodnia
Słowo kluczowe: do kanapek, fit przepis, hummus, hummus dla leniwych, kanapka, suszone pomidory, wege, zdrowe przekąski