Cofnij Email Link
5 na 1 głos

Tarta z cukinią

Bardzo prosta, ale jakże pyszna tarta z dodatkiem sera cheddar.
Czas przygotowania 1 godzina
Czas gotowania 40 min.
Całkowity czas przygotowania 1 godzina 40 min.

Sprzęt

  • Forma na tartę o średnicy 28 cm

Składniki

Ciasto

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • łyżeczki soli
  • 1 łyżka lodowatej wody (opcjonalnie)
  • 1 jajko

Nadzienie

  • 500 g cukinii
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 duże jaja
  • 200 ml śmietany 30%
  • 75 g sera (u mnie cheddar z dodatkiem pecorino romano)
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka masła klarowanego

Kroki

  • Składniki na ciasto szybko zagnieć na jednolitą masę w malakserze albo na stolnicy. Zawiń ciasto w folię i włóż do lodówki na 30 minut.
    ciasto kruche
  • Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkuj okrągły placek i przełóż do formy na tartę. Dociśnij boki i ponakłuwaj spód widelcem. Przełóż do lodówki na 15 minut.
    spód do tarty
  • Po tym czasie wstaw ciasto wyłożone papierem i grochem lub kulkami obciążającymi do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz 15 minut.
  • W międzyczasie przygotuj farsz. Pokrój cukinię na plastry, cebulę i czosnek w drobną kostkę.
  • Na patelni rozgrzej masło klarowanego i dorzuć warzywa. Zmniejsz ogień i duś ok. 6 minut.
  • W misce wymieszaj dokładnie jaja, śmietanę, oregano, sól i pieprz. Do oddzielnej miseczki zetrzyj sery.
  • Wymij tartę z piekarnika, zdejmij papier i obciążniki. Wyłóż na ciasto cukinię, wysyp ser i zalej całość masą jajeczną. Wstaw do piekarnika i piecz 30-35 minut.
Posiłek: lunch, śniadanie
Kuchnia: europejska, polska, wegetariańska
Słowo kluczowe: cukinia, tarta, tarta wegetariańska, tarta z cukinią, wege