Go Back Email Link
+ servings
5 na 1 głos

Domowa chałka

Ten prosty przepis pozwoli Wam przygotować 2 duże, idealnie maślne i puszyste chałki.
Porcje 2 chałki
Całkowity czas przygotowania 3 godz. 30 min.

Składniki

Ciasto

  • 560 g mąki pszennej o wysokiej zawartości białka
  • 25 g świeżych drożdży lub 8 g drożdży instant
  • 350 ml mleka
  • 80 g masła
  • 75 g drobnego cukru do wypieków
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 jajko

Kruszonka

  • 50 g mąki pszennej
  • 40 g masła
  • 40 g cukru

Kroki

  • Jeżeli przygotowujesz chałkę ze świeżymi drożdżami przygotuj rozczyn i pozostaw go na 15-20 minut, aż drożdże zaczną pracować.
  • Mleko wlej do garnka i zacznij lekko podgrzewać. Dodaj masło, niech rozpuści się w ciepłym mleku. Uważaj tylko, żeby się nie zagotowało! Zestaw z ognia do przestygnięcia.
  • Na stolnicy lub w robocie kuchennym wymieszaj mąkę, lekko ciepłe mleko z masłem, cukier, drożdże instant lub zaczyn i sól. Zagnieć ciasto, aż będzie jednolite i sprężyste.
  • Przełóż ciasto do natłuszczonej miski i pozostaw do wyrośnięcia na 1-2h. Ważne jest, by ciasto podwoiło swoją objętość.
  • Po wyrośnięcie podziel ciasto na pół, a następnie każdą z tych połówek na trzy części. Każdą z tych 3 części rozwałkuj palcami (jak plastelinę) na paski długości ok. 35 cm.
  • Złącz wszystkie 3 paski na samych końcach i zacznij je przeplatać jak warkocz. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Postępuj dokładnie tak samo z drugą połową ciasta.
  • Uformowane chałki przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
  • W międzyczasie przygotuj kruszonkę - wszystkie składniki wymieszaj w misce, aż powstanie masa przypominająca gruboziarnisty piasek.
  • Gdy chałki wyrosną, posmaruj je jajkiem rozmieszanym z odrobiną wody i posyp kruszonką.
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz ok. 35 minut.
    chałka
Autor: Agnieszka | na-talerzu.pl
Posiłek: deser
Kuchnia: polska, żydowska
Słowo kluczowe: na słodko, śniadania na słodko, wypieki