Go Back Email Link
+ servings
Oceń jako pierwszy/a

Makaron ze szpinakiem i kremowym sosem pomidorowym

Fantastyczny pomysł na prosty i szybki wegetariański obiad.
Porcje 4 porcje
Całkowity czas przygotowania 30 min.

Składniki

  • 250 g makaronu
  • 250 ml bulionu
  • 400 ml pomidorów krojonych
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 125 g mascarpone albo kremowego serka kanapkowego
  • 70 g startego parmezanu
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Kroki

  • Pokrój cebulę i czosnek w drobną kostkę.
  • Rozgrzej olej na patelni i dorzuć cebulę oraz czosnek. Podsmaż do zeszklenia.
  • Dodaj na patelnię krojone pomidory, gorący bulion, oregano, bazylię, sól i pieprz. Duś na małym ogniu przez ok. 8 minut.
  • W międzyczasie przygotuj ugotuj makaron, zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
  • Do sosu pomidorowego dodaj ser mascarpone (lub Philadelphia) oraz szpinak.
  • Odcedź ugotowany makaron i dodaj do sosu. Dorzuć starty parmezan i dokładnie wymieszaj, aż sos dokładnie przykryje makaron.
    makaron ze szpinakiem
Autor: Agnieszka | na-talerzu.pl
Posiłek: kolacja, obiad
Kuchnia: polska, włoska
Słowo kluczowe: makaron, szpinak, szybki obiad, wege