Go Back Email Link
+ servings
5 na 1 głos

Placki z cukinii z sosem jogurtowym

Pyszne, proste placki z cukinii z aromatycznym sosem to fantastyczny pomysł na obiad bez mięsa.
Porcje 16 placków
Całkowity czas przygotowania 1 godz.

Składniki

Placki

  • 4 cukinie
  • 1 duża cebula (lub 2 małe)
  • 100 g sera feta
  • 1 duże jajko
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • olej roślinny do smażenia
  • sól, pieprz

Sos jogurtowy

  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku
  • garść pietruszki
  • garść koperku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Kroki

Przygotowanie placków

  • Cukinie i cebulę zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  • Przełóż starte warzywa na sitko, posyp solą, przemieszaj i zostaw na ok. 30-45 minut.
  • Po tym czasie odciśnij dokładnie wodę z warzyw na sitku - możesz to zrobić łyżką albo rękami.
  • Dodaj do cukinii i cebuli mąkę, jajko, pokrojoną w drobną kostkę fetę i starty parmezan. Dopraw pieprzem i solą (sól możesz w ogóle pominąć, jeśli obficie posoliłeś wcześniej cukinię). Dokładnie wymieszaj i odstaw na 10 minut.
  • Na patelni rozgrzej olej słonecznikowy. Gdy będzie gorący, zacznij nakładać łyżką masę. Rozpłaszcz placek i smaż do zarumienia z każdej strony.
  • Usmażone placki przekładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by odsączyć tłuszcz.

Przygotowanie sosu

  • Jogurt przełóż do miseczki. Dodaj do niego posiekany koperek i natkę pietruszki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Wyciśnij łyżkę soku z cytryny, dodaj sól i pieprz i wymieszaj.

Rady

  • Im dokładniej uda Ci się wycisnąć wodę z cukinii, tym bardziej chrupiące wyjdą placki i łatwiej będzie Ci je smażyć.
Autor: Agnieszka | na-talerzu.pl
Posiłek: kolacja, obiad
Kuchnia: polska
Słowo kluczowe: cukinia, jarski obiad, obiad bez mięsa, obiad dla dwojga, tani obiad, wege