Cofnij Email Link
+ servings
5 na 2 głosów

Kopytka - mięciutkie i delikatne

Tradycyjne kopytka to pyszne ziemniaczane kluski, które idealnie smakują polane sosem lub podsmażone na patelni na maśle.
Porcje 4 porcje
Całkowity czas przygotowania 1 godzina

Składniki

  • 1 kg ziemniaków najlepsze będą gatunki bardziej mączyste
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Kroki

  • Ziemniaki obierz, pokrój na równe kawałki i ugotuj w osolonej wodzie.
  • Odcedź ziemniaki i przeciśnij przez praskę lub dokładnie rozgnieć tłuczkiem. Przełóż do miski i odstaw na kilka minut, aż będą tylko lekko ciepłe.
  • Dodaj mąkę, jajko i sól. Wymieszaj do powstania jednolitego ciasta. Uwaga! Ciasto będzie klejące, ale staraj się nie dodawać do niego zbyt dużo mąki ponad to, co jest podane w przepisie.
  • Podziel ciasto na mniejsze części, przełóż na deskę podsypaną mąką, uformuj z nich wałeczki i pokrój je pod skosem na kopytka.
  • Kluski wkładaj do dużego garnka z osoloną wodą, wymieszaj, by uniknąć sklejenia i gotuj do wypłynięcia.
  • Podawaj podsmażone na maśle lub polane ulubionym sosem.
Posiłek: obiad
Kuchnia: polska
Słowo kluczowe: jarski obiad, klasyczny obiad, kluski, kluski ziemniaczane, kopytka, tradycyjne potrawy