Cofnij Email Link
+ servings
5 na 1 głos

Apple Pie - amerykańska szarlotka

Apple Pie, czyli kruche ciasto z jabłkami, to klasyczny amerykański przysmak. Wspaniałe, maślane ciasto i jabłkowo-korzenne nadzienie fantastycznie się uzupełniają.
Porcje 10 porcji
Całkowity czas przygotowania 3 godziny

Sprzęt

  • 1 Forma na tartę o średnicy 28 cm

Składniki

Ciasto kruche

  • 325 g mąki pszennej
  • 230 g masła
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli
  • 5 łyżek lodowatej wody

Nadzienie

  • 1,2 kg jabłek kwaśnych i twardych
  • 70 g cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ¼ łyżeczki kardamonu
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sok z 1/2 cytryny

Dodatkowo

  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka
  • cukier gruboziarnisty do posypania

Kroki

  • Wyrób mąkę, zimne masło z cukrem i solą krótko w robocie kuchennym. Gdy produkty się rozdrobnią, dodaj lodowatą wodę. Krótko wymieszaj, tylko do momentu aż ciasto zacznie się łączyć w całość.
    325 g mąki pszennej, 230 g masła, 1 łyżka cukru, szczypta soli, 5 łyżek lodowatej wody
  • Wyjmij ciasto z misy i przełóż na deskę. Krótko zagnieć.
  • Podziel na dwie części, uformuj z nich spłaszczone kule i włóż do zamrażarki na 30 minut.
  • Jabłka przekrój na pół, pozbaw gniazd nasiennych i obierz ze skórki. Pokrój w plastry i wymieszaj z cukrem, przyprawami, mąką i sokiem z cytryny. Wstaw pod przykryciem do lodówki.
    1,2 kg jabłek, 70 g cukru, 1 łyżeczka cynamonu, ½ łyżeczki gałki muszkatołowej, ¼ łyżeczki kardamonu, 1 łyżka mąki pszennej, sok z 1/2 cytryny
  • Wyjmij 1 część ciasta i rozwałkuj na placek. Wyłóż nim spód formy (ciasto powinno wystawać 2-4 cm ponad boki formy) i wstaw do lodówki na 30 minut.
  • Po tym czasie wyjmij drugą część ciasta, rozwałkuj na podobnej wielkości placek i pokrój na 10 równych pasków.
  • Wyjmij schłodzony spód z lodówki i przełóż na niego jabłka (jeśli puściły dużo soku, odlej go). Na górę ułóż plastry ciasta tak, by utworzyły wzór w kratkę. Sklej paski z brzegami ciasta Wstaw do lodówki na kolejne 30 minut.
  • Wyjmij ciasto z lodówki, posmaruj jajkiem rozmieszanym  z mlekiem i posyp gruboziarnistym cukrem.
    1 jajko, 1 łyżka mleka, cukier gruboziarnisty
  • Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 °Ci piecz przez 15 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 180 °C i piecz jeszcze 50 minut.
Posiłek: deser
Kuchnia: amerykańska
Słowo kluczowe: apple pie, ciasto kruche z jabłkami, ciasto z jabłkami, ciasto z owocami, jabłecznik, jabłka, jabłko, kruche ciasto, proste ciasto z jabłkami, święto dziękczynienia, tarta, tarta z jabłkami, tarta z owocami