Cofnij Email Link
+ servings
5 na 2 głosów

Falafel

Falafel to chrupiące kulki z ciecierzycy popularne w Izrealu, Egipicie i innych krajach Bliskiego Wschodu. Spróbuj ich z pysznym sosem z tahini!
Porcje 20 kulek
Całkowity czas przygotowania 1 godzina

Składniki

Falafel

  • 250 g ciecierzycy
  • ½ cebuli
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli płaska
  • 1 łyżeczka kuminu
  • ½ łyżeczki kolendry
  • łyżeczki kardamonu
  • łyżeczki pieprzu
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej roślinny do smażenia

Sos tahini

  • ¼ szklanki tahini
  • 1 łyżka miodu
  • sok z ½ cytryny
  • 2 łyżki gorącej wody

Kroki

  • Przesyp ciecierzycę do garnka i zalej zimną wodą. Odstaw na całą noc.
  • Następnego dnia odcedź ciecierzycę. Połowę ziaren przełóż do blendera lub maszynki do mięsa i zmiksuj na gładką masę.
    250 g ciecierzycy
  • Następnie dodaj do blendera pozostałą część ciecierzycy, cebulę, czosnek, natkę pietruszki, mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy i zmiksuj do połączenia składników, ale nie rozdrabniaj masy za mocno. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodaj 1-2 łyżki wody (nie za dużo, bo kulki się rozpadną)
    ½ cebuli, 1 pęczek natki pietruszki, 2 ząbki czosnku, 1½ łyżki mąki pszennej, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka kuminu, ½ łyżeczki kolendry, ⅓ łyżeczki kardamonu, ⅓ łyżeczki pieprzu, ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • Wstaw masę do lodówki na 30 minut.
  • W międzyczasie przygotuj sos tahini: wszystkie składniki wymieszaj energicznie, do połączenia na jednolitą masę.
    ¼ szklanki tahini, 1 łyżka miodu, sok z ½ cytryny, 2 łyżki gorącej wody
  • W głębokim rondlu rozgrzej olej do 180 stopni. Uformuj kulki o średnicy ok. 5-6 cm i smaż ok. 2 minuty z każdej strony.
    olej roślinny
  • Podawaj z chlebkiem pita, sałatką ze świeżych warzyw i sosem z tahini.
Posiłek: kolacja, lunch, obiad, przekąska
Kuchnia: bliskowschodnia, egipska, izraelska, libańska
Słowo kluczowe: ciecierzyca, falafel, falafel z ciecierzycy, hummus, jarski obiad, kotlety, obiad bez mięsa, prosty przepis, street food, tahini