Cofnij Email Link
+ servings
Oceń jako pierwszy/a

Sernik dyniowy

Sernik dyniowy to ciasto, które musisz upiec tej jesieni! Jest super kremowy, z wyczuwalną korzenną nutą i orzechowym akcentem w kruchym, czekoladowym spodzie.
Porcje 12 porcji
Całkowity czas przygotowania 1 godzina 30 min.

Sprzęt

  • 1 Tortownica o średnicy 24 cm

Składniki

Masa serowa

  • 800 g twarogu
  • 200 g kwaśnej śmietany
  • 400 g puree z dyni
  • 3 jaja
  • 200 g cukru brązowego
  • 90 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Spód

  • 200 g zbożowych ciasteczek czekoladowych
  • 50 g orzechów pekan lub laskowych, włoskich
  • 50 g masła

Kroki

  • Składniki na spód zmiksuj w blenderze na konsystencję mokrego piasku. Przełóż do tortownicy, wyrównaj i wstaw do lodówki na 15 minut.
    50 g orzechów pekan, 50 g masła, 200 g zbożowych ciasteczek czekoladowych
  • Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia.
  • Wszystkie składniki na masę serową wymieszaj krótko, do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Nie mieszaj zbyt długo, by nie napowietrzyć masy.
    800 g twarogu, 200 g kwaśnej śmietany, 400 g puree z dyni, 3 jaja, 200 g cukru brązowego, 90 g mąki pszennej, 2 łyżeczki przyprawy korzennej, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • Podpiecz spód sernika przez 10 minut w temperaturze180 °C
  • Przełóż masę serową na podpieczony spód, wyrównaj i piecz w kąpieli wodnej (wskazówki poniżej) przez 70 minut w temperaturze 150 °C.
  • Zostaw do ostygnięcia w uchylonym piekarniku. Gdy ciasto całkowicie ostygnie, włóż je do lodówki na minimum 6 godzin.
  • Podawaj z polewą z kwaśnej śmietany, z solonym karmelem lub z bitą śmietaną i orzechami.

Rady

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Sernik pieczemy w kąpieli wodnej:
    • I metoda. Dół i boki tortownicy owijamy szczelnie folią aluminiową. Najlepiej przygotować dwa dość długie fragmenty folii aluminiowej, ułożyć je na sobie na krzyż i postawić tortownicę na środku tortownicę. Następnie owijamy folią boki tortownicy, przekładamy do niej masę serową i wstawiamy ją do drugiego, nieco szerszego naczynia. Do tego naczynia wlewamy wrzącą wodę do wysokości ok. 1/2 boku tortownicy. Tak przygotowany sernik wstawiamy do piekarnika.
       
    • II metoda, oszukana. Tę metodę polecam wszystkim, którzy nie są pewni szczelności swojej tortownicy. W takim przypadku sernik stawiamy na środkowej półce piekarnika, a poziom niżej wkładamy dużą formę wypełnioną wrzątkiem. Zapewnia to odpowiedni poziom zaparowania i wilgotności w piekarniku, by sernik wyszedł równy i kremowy. Piekąc w ten sposób przykrywam jeszcze górę tortownicy folią aluminiową, co potęguje wilgotność w cieście i przy okazji zapobiega żółknięciu sernika. Folię najczęściej zdejmuję na ok. 15-20 minut przed końcem pieczenia.
Posiłek: deser
Kuchnia: amerykańska
Słowo kluczowe: ciasto, ciasto dyniowe, ciasto jesienne, ciasto na jesień, ciasto z dyni, dynia, jesienne ciasto, kremowy sernik, proste ciasto, puree z dyni, sernik, sernik dyniowy, sernik na ciasteczkowym spodzie, sernik pieczony, sernik pieczony w kąpieli wodnej