Cofnij Email Link
+ servings
Oceń jako pierwszy/a

Lasagne ze szpinakiem

Lasagne ze szpinakiem to super pomysł obiad bez mięsa. Pyszny szpinak, kremowy sos i duuuużo sera - wiadomo, że będzie pysznie!
Porcje 6 porcji
Całkowity czas przygotowania 1 godzina

Sprzęt

  • 1 forma do pieczenia o wymiarach 35x25

Składniki

Szpinak

  • ½ łyżki masła klarowanego
  • 800 g szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • 200 g sera ricotta lub serka śmietankowego typu Philadelphia

Sos beszamelowy

  • 80 g masła
  • 60 g mąki
  • 800 ml mleka
  • 50 g parmezanu startego
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz

Pozostałe

  • 300 g makaronu lasagne
  • 250 g mozzarelli

Kroki

  • Na patelni rozgrzej masło i podsmaż szpinak, aż zmięknie. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, smaż jeszcze przez 1 minutę.
    ½ łyżki masła klarowanego, 800 g szpinaku, 2 ząbki czosnku
  • Zdejmij szpinak z gazu i gdy nieco przestygnie, wmieszaj do niego ricottę. Dopraw solą i pieprzem.
    sól, świeżo zmielony pieprz, 200 g sera ricotta
  • Przygotuj sos beszamelowy. W rondelku z grubym dnem rozpuść masło. Wmieszaj mąkę i dodaj mleko (polecam używać rózgi). Gotuj na małym/średnim ogniu, aż zgęstnieje.
    80 g masła, 60 g mąki, 800 ml mleka
  • Gdy sos jest już dość gęsty, zmniejsz ogień na minimum, dodaj gałkę muszkatołową, sól, pieprz i parmezan. Zdejmij sos z ognia.
    50 g parmezanu, szczypta gałki muszkatołowej, sól, pieprz
  • Na spodzie formy rozsmaruj warstwę szpinaku, a na niej ułóż płaty makaronu. Następnie układaj kolejne warstwy szpinak/beszamel/makaron.
    300 g makaronu lasagne
  • Ostatnią warstwą powinien być makaron przykryty beszamelem, posypany poszarpaną mozzarelą.
    250 g mozzarelli
  • Tak przygotowaną lasagne ze szpinakiem wstaw do piekarnika rozgrzanego do190 °C i piecz przez 30-35 minut, aż ser będzie rumiany.
Posiłek: obiad
Kuchnia: śródziemnomorska, włoska
Słowo kluczowe: beszamel, jarski obiad, lasagne, lasagne ze szpinakiem, makaron, mozzarella, obiad bez mięsa, obiad dla rodziny, obiad na dwa dni, obiad wegetariański, obiad z makaronem, obiad z piekarnika, parmezan, prosty obiad, ricotta, rodzinny obiad, sos beszamelowy, szpinak