Cofnij Email Link
+ servings
5 na 1 głos

Lemon curd - idealny krem cytrynowy

Lemon curd to przepyszny, intensywny idealnie słodko-kwaśny krem cytrynowy. Przygotujesz z nim pyszną tartę, przełożysz nim tort, dodasz do jogurtu czy posmarujesz nim naleśniki lub gofry.
Porcje 1 słoik
Całkowity czas przygotowania 15 min.

Składniki

  • 160 ml soku z cytryny 2-3 duże cytryny
  • 80 g masła
  • 100 g cukru
  • 4 żółtka

Kroki

  • W garnku z grubym dnem umieść sok z cytryny, skórkę z cytryny, cukier i żółtka.
  • Zacznij podgrzewać na najmniejszym ogniu, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje (może to zająć nawet ok. 10 minut) i będzie oblepiać łyżkę.
  • Zdejmij masę z ognia i dodaj masło. Energicznie wymieszaj.
  • Przetrzyj curd przez sito, by pozbyć się grudek i odstaw do ostygnięcia.
  • Przechowuj w słoiku przez maksymalnie 2 tygodnie lub w zamrażarce do 12 miesięcy.
Posiłek: deser
Kuchnia: angielska, europejska
Słowo kluczowe: cytryna, krem cytrynowy, lemon curd