Cofnij Email Link
+ servings
5 na 1 głos

Galette z pomidorami i ziołowym twarogiem

Galette z pomidorami i ziołowym twarogiem to pyszny i zdrowy pomysł na śniadanie, kolację, piknik czy do lunchboxa. Słodkie pieczone pomidory i wyrazisty twaróg pięknie się łączą w pełnoziarnistym spodzie.
Porcje 6 porcji
Całkowity czas przygotowania 1 godzina 30 min.

Składniki

Ciasto kruche

  • 250 g mąki pełnoziarnistej
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 6 łyżek lodowatej wody
  • ¾ łyżeczki soli

Ziołowy twaróg

  • 150 g serka twarogowego
  • 50 g sera cheddar startego
  • 1 łyżka szczypiorku posiekanego
  • 1 łyżka natki pietruszki posiekanej
  • 1 mały ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • sól, pieprz

Pomidory

  • 500 g pomidorów różne rodzaje
  • szczypta soli

Dodatkowo

  • 1 jajko roztrzepane

Kroki

  • Mąkę i masło zmiksuj szybko w blenderze. Przełóż do miski, dodaj jajko, wodę i sól i szybko zagnieć.
  • Zawiń ciasto w folię spożywczą i włóż do lodówki na minimum 30 minut.
  • Pomidory umyj i pokrój w plastry. Ułóż je na ręczniku papierowym, posyp delikatnie solą i przykryj drugim ręcznikiem papierowym.
  • Wszystkie składniki na ziołowy twarożek wymieszaj w misce.
  • Schłodzone ciasto rozwałkuj na okrągły placek o średnicy ok. 40 cm. Środek oprósz wysmaruj twarożkiem, zostawiając 4-5 cm od brzegu.
  • Na twarożku ułóż plastry pomidorów.
  • Zawiń boki ciasta na farsz i zlep je tak, by nic nie wyciekało. Posmaruj boki roztrzepanym jajkiem.
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 °C i piecz ok. 40-45 minut.
  • Podawaj jeszcze ciepłe lub już wystudzone, posypane posiekanym szczypiorkiem.
Posiłek: drugie śniadanie, kolacja, lunch, śniadanie
Kuchnia: śródziemnomorska
Słowo kluczowe: drugie śniadanie, fit śniadanie, fit tarta, galette, lunchbox, pieczone pomidory, pomidory, pomysł do lunchboxa, pomysł na zdrowe śniadanie, tarta, tarta na słono, tarta rustykalna, tarta wegetariańska, tarta wytrawna, tarta z pomidorami, twaróg, twarożek, zdrowa kolacja